Nieuws Ontdek de wereld van Geo-informatie
Logo Geodan

Geodan

Geodan in de spotlights van de EU

24 maart 2016

Nu Nederland voorzitter van de EU is, worden op het Marineterrein in Amsterdam meer dan 25.000 bezoekers verwacht. Om zich te profileren als Smart City heeft Amsterdam hier een ‘Experience Lab’ neergezet, waar al die bezoekers kennis kunnen maken met innovatieve ideeën uit de regio. Geodan werd gevraagd om hier een centrale plaats in te nemen.

Sinds 1 januari is Nederland voorzitter van de EU en Amsterdam is ‘gastheer van de gastheer’: alle officiële bijeenkomsten van het EU-voorzitterschap vinden plaats in Amsterdam, de meeste op het Marineterrein bij het Scheepvaartmuseum. Wat betekent dat? Dat hier ministers uit alle lidstaten bijeenkomen en ook allerlei verschillende groepen ambtenaren, zowel van de Europese Commissie als ambtenaren uit de lidstaten zelf. In totaal worden meer dan 25.000 bezoekers verwacht.

Amsterdam wil die bezoekers laten zien dat de metropoolregio Amsterdam slim en innovatief is. Om zich als Smart City te profileren heeft Amsterdam op het Marineterrein het ‘Smart City Experience Lab‘ neergezet. Bedrijven, start-ups en bewoners werden uitgenodigd om hier hun slimme oplossingen te tonen aan een breed en internationaal publiek. In een kijkdoos-achtige constructie worden op interactieve wijze bijzondere oplossingen voor grootstedelijke uitdagingen gepresenteerd.

Geodan demonstreert in Smart City Experience Lab

Amsterdam bruist van de innovatieve  projecten. Via het Amsterdam Smart City platform wisselen meer dan 100 partners met elkaar ideeën uit en inmiddels zijn al 90 innovatieve projecten van start gegaan. Het is een hele uitdaging om al die initiatieven in kaart te brengen. Logisch dat Geodan werd gevraagd om in het Smart City Experience Lab een centrale plaats in te nemen. Met behulp van de Phoenix touch table demonstreert Geodan onder andere de mogelijkheden van Geocraft. In korte presentaties worden bezoekers meegenomen in hoe leerlingen hun omgeving energiezuinig leren in te richten. In dit filmpje worden in Geocraft zonnepanelen geplaatst en energiebesparingen berekend.

De producten van Geodan staan sinds de presentatie op het Wereld Congres Smart City Expo te Barcelona (november 2015) volop in de aandacht, vooral in combinatie met Geocraft. Niet alleen in Nederland lopen inmiddels projecten met diverse gemeenten, er is ook serieuze belangstelling vanuit Berlijn, Stockholm, Tel Aviv, Madrid, Napels. Geodan is erin geslaagd de werkelijke wereld virtueel toegankelijk en modelleerbaar te maken in de populaire computergame Minecraft.

Geocraft is een slimme virtuele wereld die via internet makkelijk voor grote groepen mensen toegankelijk is. Overheden kunnen hierin toekomstplannen laten zien en simuleren. Tegelijkertijd kunnen Geocraft bezoekers zelf meedenken en meebouwen. In Nederland speelt 80% van de tieners met Minecraft, wereldwijd wordt het aantal gebruikers op 70 miljoen geschat. Nu gaat dat nog voornamelijk om kinderen, maar Geodan verwacht dat volwassenen hun voorbeeld snel zullen volgen.