Nieuws Ontdek de wereld van Geo-informatie
Logo Geodan

Geodan

Geodan en Bartiméus ontwikkelen virtuele geleidelijn

20 maart 2017

Bartiméus is een expertise-organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt om het leven te leiden zoals zij dat willen. Net als Geodan denkt zij bij het uitvoeren van haar missie niet in beperkingen maar in mogelijkheden. In dat kader hebben Bartiméus en Geodan samen een “virtuele geleidelijn” applicatie ontwikkeld met behulp van nieuwe 3D-techniek. Met deze innovatieve applicatie kunnen mensen met een visuele beperking zich: veiliger, onafhankelijker en makkelijker verplaatsen in openbare ruimte.

Een nieuw type smartphone

‘In de pilot zijn op het terrein van Bartimeús in Zeist zowel outdoor als indoor looproutes getest’, zegt Erik van der Zee die vanuit Geodan het project leidt. ‘Kern van de virtuele geleidelijn is Google Tango technologie, die is gebaseerd op het SLAM-principe, dat staat voor “Simultaneous Localization And Mapping”. De Google Tango technologie is onderdeel van de Lenovo Phab 2 Pro. Deze smartphone is in staat om razendsnel een 3D-model (pointcloud) van de omgeving te maken. ’Door deze waarnemingen realtime te vergelijken met eerder gemaakte 3D-referentiemodellen kan het device zijn positie en oriëntatie in de ruimte bepalen. Door vervolgens virtuele bakens in het 3D-model te plaatsen wordt er voor de gebruiker een route uitgestippeld.’ Erik: ‘Bij eventuele afwijkingen wordt gelijk een koerscorrectie berekend. Een wearable die gekoppeld is aan de smartphone zorgt ervoor dat de gebruiker door middel van trillingen of geluiden in de juiste looprichting wordt geleid’.


In bovenstaand filmpje een korte uitleg van de virtuele geleidelijn app

Voordelen

De technologie die gebruikt wordt in de smartphone heeft verschillende voordelen. Zo is er geen speciale hardware nodig. Bij andere hulpmiddelen voor visueel beperkten is dit meestal wel het geval. De virtuele geleidelijn applicatie werkt op een standaard verkrijgbare smartphone: de Lenovo, wat de kosten enorm drukt. De techniek is ook nog eens zeer nauwkeurig, de positie en oriëntatie van het device kan tot op de centimeter worden bepaald.

Hoe gaan we verder

Op 24 en 25 maart presenteerden Bartiméus en Geodan de virtuele geleidelijn applicatie aan bezoekers van de Ziezo beurs in Utrecht. Dit is een 2-jaarlijks evenement voor visueel beperkten met ruim 3000 bezoekers. In de stand van Bartiméus kon de applicatie live worden getest. Zo konden bezoekers zelf ervaren hoe het is om met deze nieuwe technologie te werken. Verder zijn er plannen om de applicatie gezamenlijk door te ontwikkelen met als uiteindelijk doel deze breed beschikbaar te stellen via app-stores.


Bekijk hierboven een video-verslag van de gebruikerstestdag bij Bartiméus

> Meer weten over Bartiméus?