Nieuws Ontdek de wereld van Geo-informatie
Logo Geodan

Geodan

Geodan tekent convenant voor nieuw kennisinstituut

20 maart 2012

Veiligheid is in Nederland niet bestempeld als Topsector. Daarom vraag ik u: wie neemt hierin het initiatief? Met die woorden opende Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, het symposium op 21 maart 2012 waarbij het Dutch Institute for Technology Safety & Security officieel werd gelanceerd.

Dit kennisinstituut richt zich op technologische innovaties en nieuwe samenwerkingsverbanden in het veiligheidsdomein. Geodan is een van de founding partners van het instituut.

Informatie bij elkaar

Peter van den Ende, stichting CrimiNee!, demonstreerde aan de hand van camerabeelden van de Regionale Toezicht Ruimte (RTR) in Eindhoven en Nijmegen de kracht van het bij elkaar brengen van verschillende videostromen. De camerabeelden van een overvaller van een juwelier, die vanaf verschillende locaties worden gemaakt, kunnen direct worden doorgestuurd naar een centrale meldkamer.

Henk Scholten (CEO Geodan) benadrukte in zijn presentatie het belang van goed samenwerken: “Samen is er niet zomaar en dat heeft niets met de techniek te maken.” Hij is blij met de steun uit deze regio en hoopt dat er in de toekomst door oefeningen te houden beter samengewerkt kan worden. Bijvoorbeeld bij een groot ongeval op de snelweg: Ambulancebroeders, politieagenten, bergers, iedereen zou dezelfde informatie moeten hebben. In mei dit jaar zal dit principe tijdens een incidentmanagement oefening in de regio Eindhoven worden toegepast.

Operational Field Lab

Het Dutch Institute for Technology, Safety & Security bouwt voort op de verworven kennis uit het Operational Field Lab (OFL) Netcentrisch Werken, waarin met behulp van Eagle-software camerabeelden van bedrijvenparken, binnensteden en parkeerplaatsen worden gecombineerd met andere administratieve en geografische gegevensbronnen. Denk hierbij aan vergunningen, BAG-gegevens en informatie over objecten en voorzieningen in de openbare ruimte.

Partners

In het Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS) werken de volgende partners samen: Stichting Technologie & Veiligheid, Geodan, Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Oost-Brabant, Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University, Brainport Development, Midpoint Brabant, gemeente Eindhoven, gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant.

Bekijk het verslag van de lancering op 21 maart jl.