Nieuws Ontdek de wereld van Geo-informatie

Felix van Veldhoven

Klimaateffectatlas genomineerd voor de Partners voor Water Award 2017

19 april 2017

Op donderdag 13 april werd op het WATERPROOF 2017 evenement in de Fabrique te Maarssen de Partners voor Water Award uitgereikt. Eén van de drie genomineerden was het project Klimaateffectatlas Bangladesh, waarin Geodan samenwerkte met Wageningen Environmental Research (Alterra), CEGIS (Bangladesh), IWM (Bangladesh), Deltares en Geocycli.

Bekijk de nominatievideo over de Klimaateffectatlas in Bangladesh:

Klimaateffectatlas

Bangladesh is een van de meest kwetsbare landen als het gaat om de gevolgen van klimaatverandering. Het land ligt in een delta en heeft te maken overstromingen, droogte en verzilting maar ook cyclonen. Bovendien is Bangladesh zeer dichtbevolkt. De Klimaateffectatlas is een gezamenlijke kennisdatabase die de impact van klimaatverandering in kaart brengt. Deze kennis wordt gecombineerd met de gebruiksvriendelijke interface van de touch table applicatie Phoenix. Zo wordt op een intuïtieve manier inzichtelijk gemaakt waar kansen liggen en wat potentiële bedreigingen zijn.

In dit filmpje ziet u de applicatie in actie:

De atlas is een onderdeel van het project Bangladesh Delta Plan 2100 (BDP 2100). Van beleidsmakers tot plaatselijke boeren: iedereen moet de atlas kunnen snappen en gebruiken. En is daarmee vooral bedoeld voor bewustwording. Het is de eerste stap in een oplossingsgericht proces op weg naar een veiliger en klimaatbestendiger Bangladesh.

Partners voor Water Award

De Partners voor Water Award werd uitgereikt aan het project dat door de vakjury het meest inspirerend werd geacht: de HydroNET Water Control Room. Naast de Klimaateffectatlas werd ook de Verbetering voedselzekerheid door de Barsha pomp genomineerd.

Phoenix

Phoenix gebruikt de communicatieve kracht van kaarten en biedt een platform voor interactieve samenwerking. Het gebruik van de touch table maakt het mogelijk om met meerdere stakeholders verschillende kaartlagen te bedienen en bekijken. Voor de Klimaateffectatlas werd Phoenix op verschillende plekken in Bangladesh ingezet.