Nieuws Ontdek de wereld van Geo-informatie
Logo Geodan

Geodan

Last mile dilemma? Het Geodan Fiets Netwerk!

29 november 2016

Tijdrovende en milieubelastende ritjes in de binnenstad van onze steden: de zogenaamde last mile in de distributie bezorgt steeds meer transporteurs kopzorgen. Eén van de oplossingen? De fiets! En met het Fiets Netwerk van Geodan beschikken steeds meer organisaties over de meest betrouwbare, snelste en veiligste routes voor tweewielers.

Thuisbezorgd, Ubereats, maar ook webwinkelreus Zalando en de bezorgers van PostNL; steeds vaker wordt de laatste kilometer in het logistiek proces per fiets afgelegd. Om dit zo efficiënt, veilig en snel mogelijk te doen, heeft Geodan het Geodan Fiets Netwerk ontwikkeld. Deze cloud based tool bevat een aantal unieke eigenschappen en is gebaseerd op de betrouwbare brondata van OpenStreetMap.

Een vertragende kruising

Naast alle fietspaden van Nederland bevat het netwerk bijvoorbeeld ook alle openbare wegen waarop gefietst mag worden in ons land. Daarbij zijn er  talloze variabelen (factoren) opgenomen die helpen bij het zo realistisch mogelijk berekenen van reistijden en de snelste fietsroute. Zo houdt het Geodan Fiets Netwerk rekening met de gemiddelde wachttijd bij een stoplicht, maar bijvoorbeeld ook met de vertragende factor van een kruispunt of het oponthoud bij een veerdienst.

Van 8a naar 12b

Doordat routes met meerdere snelheden berekend kunnen worden, is de tool ook geschikt voor brommer en de oprukkende E-bike. Bovendien geeft het netwerk precies aan waar er restricties gelden zoals bij eenrichtingverkeer. Een goede route heeft een duidelijk begin- en eindpunt. Dankzij de samenwerking met PostNL beschikt Geodan over het meest accurate adresbestand van Nederland, het bestand Adressen en Gebouwen Nederland (AGN). De combinatie tussen het fietsnetwerk en de AGN maakt de oplossing bijzonder. Het eindpunt op de route is ook altijd het juiste adres!

Meer weten over de mogelijkheden van het Geodan Fiets Netwerk, neem dan contact op met Jeroen de Kwaasteniet.
Zelf aan de slag met het fietsnetwerk? Bekijk hier onze API’s: routing networks voor zowel ‘gewone’ fietsen als e-bikes.