Datadinsdag Supermarktdrukte (1)

#DataDinsdag: Supermarktdrukte

De dagen worden korter, de eerste natte sneeuw is gevallen en voortuinen worden weer uitbundig versierd met lichtjes. Dat betekent: de feestdagen komen er weer aan! Om de kerstinkopen in goede banen te leiden willen we graag een dataset met jullie delen waaraan de drukte in supermarkten af te lezen is. Check dus even het aantal bezoekers in je lokale supermarkt, zodat er geen tijd verspild wordt aan onnodig lang in de rij staan voor de kassa.

De kaart in onderstaande viewer toont de verwachte drukte voor alle supermarkten in Nederland. Gebruik de info-tool om te zien hoeveel mensen er in het verzorgingsgebied van een supermarkt wonen. Voor deze analyse is gebruik gemaakt van voronoi-polygonen .Dat zijn veelhoeken die voor elk punt op de kaart bepalen welke supermarkt hemelsbreed het dichtstbij is. De voronoi-polygoon om de supermarktlocatie is een representatie van het verzorgingsgebied van desbetreffende supermarkt. Vervolgens wordt aan de hand van CBS statistieken het aantal inwoners in het verzorgingsgebied van de supermarkt bepaald.

Deze supermarktdrukte is uiteraard een simplificatie van de werkelijkheid. In deze analyse is namelijk de aanname gedaan dat klanten hun keuze voor een supermarkt enkel baseren op de hemelsbrede afstand. Dit is natuurlijk een versimpeling van een analyse die je nog veel nauwkeuriger zou kunnen maken. Zo zou je ten eerste rekening kunnen houden met de reistijd over de weg, per auto of fiets, in plaats van de hemelsbrede afstand. Daarnaast speelt het inkomen misschien een rol bij de keuze van de supermarkt. Ook verwacht je dat grotere supermarkten, met een ruimer aanbod en veel parkeermogelijkheid, meer klanten trekken voor bijvoorbeeld de kerstinkopen. Daarnaast is de drukte in een supermarkt ook voor een groot deel afhankelijk van het tijdstip. Zo is het ‘s ochtends en op een doordeweekse dag vaak rustiger en daardoor een strategischer moment om boodschappen te doen.

Supermarkt feitjes

  • Wist je dat de supermarkt met het meeste inwoners in het verzorgingsgebied (23.395) een Albert Heijn in Tilburg is?
  • Vorig jaar kochten Nederlanders in de week van Kerstmis voor 966 miljoen euro bij supermarkten. Dat was 21 procent meer dan het jaar ervoor.