Datagedreven Werken Digital Twin

De bijdrage van een Digital Twin aan het datagedreven werken

Digital Twins bieden ons een dieper inzicht in onze omgeving. Vooral in stedelijke gebieden wordt de druk op de ruimte steeds groter. Gemeenten pleiten steeds vaker voor geïntegreerde gebiedsontwikkeling en datagedreven werken. Hierdoor wordt in een vroeg stadium al gekeken naar het verzamelen en benutten van data in een Digital Twin, met als doel het bevorderen van effectieve en weloverwogen plannen en besluitvorming.

Datagedreven werken

Als eerst de vraag: wat is datagedreven werken precies? Datagedreven werken, ook bekend als data-driven werken, is een bedrijfsaanpak waarbij beslissingen en acties worden genomen op basis van grondige data-analyse en inzichten. Bij datagedreven werken is het belangrijk om uit te gaan van zoveel mogelijk dezelfde indicatoren om zo een vergelijking te kunnen maken. Op die manier kun je op een gedegen manier de voortgang bepalen van de oude naar de nieuwe situatie. 

Combinatie van Digital Twin en datagedreven werken

De combinatie van een Digital Twin met datagedreven werken is een krachtige strategie die bedrijven helpt hun prestaties naar een hoger niveau te tillen. Digital Twins bieden real-time gegevens en inzichten die essentieel zijn voor datagedreven besluitvorming. Zo kunnen organisaties proactief reageren op veranderingen en optimaliseren op basis van nauwkeurige informatie.

Impact op organisaties

Om datagedreven werken met een Digital Twin te implementeren, moeten organisaties hun cultuur veranderen en data-gedreven beslissingen aanmoedigen. Dit vereist mogelijk training en bewustwording binnen het bedrijf om het belang van data-analyse te benadrukken. Daarnaast is het ook belangrijk voor organisaties om na te denken over de volgende vraag: Wat is de betekenis van het gebruik van een Digital Twin voor de organisatie met betrekking tot werkwijze, kennis en expertise, data-eigenaarschap, en de informatiehuishouding en data-infrastructuur?

Op basis hiervan kan een Digital Twin succesvoller geïntegreerd worden. Dit helpt vervolgens om meer datagedreven te werken. Geodan helpt jullie graag verder met het beantwoorden van deze vraag.

De Ruimtelijke Puzzel

In de bestaande ruimte moeten we met elkaar een oplossing vinden voor de juiste balans tussen natuur, water, woningen en werk. Dit wordt ook wel de Ruimtelijke Puzzel genoemd. Het optimaliseren van elke vierkante meter hierin is dus essentieel, terwijl we tegelijkertijd streven naar een leefbare en gezonde omgeving. Daarom moeten we weloverwogen keuzes maken, functies combineren, slim clusteren en creatief omgaan met de beschikbare ruimte. Datagedreven werken is hierin onmisbaar.

Het gebruik van data helpt ons bij het begrijpen van de impact van bovengrondse ontwikkelingen op de ondergrond, maar ook om inzicht te krijgen in hoe de ondergrond invloed heeft op onze ambities voor energietransitie, landelijk gebied, klimaatadaptatie en woningbouw. Aangezien men niet rechtstreeks in de ondergrond kan kijken, zijn data en 3D-visualisaties van onschatbare waarde. Ontdek hoe wij organisatie helpen om bijvoorbeeld de ondergrond inzichtelijk te maken. 

Datagedreven werken projecten

Vanuit Geodan leveren wij daarnaast advies aan de provincie Noord-Brabant als het gaat om datagedreven werken. Met dit advies legt Geodan de basis voor een geleidelijke implementatie van Digital Twin technologie, waardoor we steeds meer datagedreven, datagestuurd en data-bestuurd kunnen gaan werken. Lees snel meer over hoe wij de provincie Noord-Brabant hiermee helpen.

Digital Twin en datagedreven werken zijn dus de pijlers van moderne zakelijke transformatie. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en data-analyse kunnen bedrijven hun efficiëntie, innovatie en besluitvorming naar nieuwe hoogten tillen. Door deze concepten te omarmen, zullen organisaties beter voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst en een concurrentievoordeel behalen.

Ontdek de Digital Twin! Interesse in een demo of wil je meer weten over de meerwaarde van een Digital Twin? Neem contact op!