Cases Ontdek de wereld van Geo-informatie

Niels Bourgonjen

Vlisco’s klanten in kaart: de meest optimale locatie voor een nieuwe vestiging

Vlisco is marktleider in het ontwerpen en verkopen van stoffen met Afrikaanse prints. Een paar jaren geleden heeft Vlisco de keuze gemaakt om niet alleen stoffen te verkopen, maar om ook een fashionmerk te voeren en via fysieke winkels direct de consument te bereiken, te beginnen in Parijs. Geodan helpt Vlisco om de beste locaties voor een Parijse vestiging te bepalen.

Voor welke vraag is dit de oplossing?

Om haar distributiekanalen te verbeteren, wil Vlisco een fysieke winkel openen in de modestad van Europa: Parijs. Door het (aan)koopgedrag van haar klanten inzichtelijk te maken, wordt bepaald wat de meest optimale locatie voor een vestiging is.

Unieke kenmerken van de oplossing

  • Het combineren van sociaal-demografische gegevens met aankoopgegevens biedt veel interessante nieuwe inzichten.
  • Het visueel maken van deze inzichten zorgt voor een helder beeld van een geschikte nieuwe verkooplocatie.

Hoe werkt het?

Vlisco’s potentiële klanten in Parijs zijn zowel de in de stad woonachtige Afrikanen als de Afrikaanse toeristen. Daarnaast is er een aantal kleine winkels in Parijs die als tussenhandelaar Vlisco’s stoffen verkopen. Geodan combineert sociaal-demografische gegevens per stadsdeel met aankoopgegevens van Afrikanen in Parijs (zowel toeristen als inwoners) en visualiseert deze gegevens vervolgens op een kaart. Op die manier ontstaat een helder beeld van aankooplocaties, bestede bedragen en afleveradressen en wordt bepaald wat de meest optimale locatie voor een fysieke winkel is.

Wat levert het op?

Vaak worden keuzes voor de locatie van een nieuwe vestiging (deels) gevoelsmatig gedaan. Door gegevens over klanten en potentiële klanten geografisch inzichtelijk te maken en te analyseren kan weloverwogen een vestigingsplaats gekozen worden. Vlisco zal deze manier van werken tevens inzetten om in andere steden, ook in Afrika, de consument op te zoeken.

Download artikel Geodata