Nieuws Ontdek de wereld van Geo-informatie
Logo Geodan

Geodan

Ecocraft: gamend op weg naar een duurzamere wereld

27 juni 2018

Als we doorgaan zoals we vandaag de dag leven, hebben we over 40 jaar drie planeten nodig om alle grondstoffen te leveren die we vandaag per persoon gebruiken. We zullen dus duurzamer met energie en grondstoffen moeten omgaan. Daarom stelde de UN duurzame ontwikkelingsdoelen op. 193 landen hebben ervoor getekend die doelen na te streven, zo ook Nederland. Maar hoe breng je dat in praktijk? Gedragsverandering begint bij bewustzijn en gamification is een leuke en effectieve manier om dit doel te bereiken. Onderwijsmiddel, game of burgerparticipatietool; het op 23 juni gelanceerde Ecocraft kan op veel manieren en voor verschillende uitdagingen worden ingezet.

Van Minecraft naar Ecocraft
Geodan ontwikkelt in nauwe samenwerking met het SPINlab (Spatial Information Laboratory) van de Vrije Universiteit Ecocraft. Hierin is de echte wereld nagebouwd in de virtuele omgeving van de populaire computergame Minecraft én gekoppeld aan allerlei gegevens die je nodig hebt om te jouw woonwijk energiezuiniger te maken. Het doel van Ecocraft past naadloos bij de missie van Geodan om met Location Intelligence de wereld slimmer, veiliger en duurzamer te maken.

De wereld gamend verduurzamen
Als speler kun je in Ecocraft oplossingen ontwerpen en testen om de wereld te verduurzamen. Nu al kan Ecocraft ingezet worden om te werken aan de overgang naar duurzame energie: in de toekomst wordt Ecocraft uitgebreid met alle mogelijke openbare gegevens en modellen. Bijvoorbeeld om slim met voedselproductie en -transport om te gaan of om afvalstromen in beeld te brengen en steeds meer grondstoffen te gaan hergebruiken.

Creatieve én uitvoerbare ideeën
Dat kinderen en volwassenen met behulp van deze digitale omgeving met goede, creatieve én uitvoerbare ideeën kunnen komen, is wetenschappelijk meermaals bewezen. Onder anderen door leerlingen van de Technasia van Lelystad en Dronten, het gymnasium van Apeldoorn, en het IJburg College op Zeeburgereiland. En dat is in de wereld niet onopgemerkt gebleven; de UN ontwikkelen nu plannen om Ecocraft wereldwijd in te gaan zetten.

Met de UN op weg naar een duurzamere wereld
Op 23 juni is Ecocraft officieel gelanceerd tijdens het Livable Smart Cities by Design event. Daarbij was onder anderen Jan Dusik, Europees directeur van het United Nations Environmental Program (UNEP), aanwezig. Stichting EduGIS en UNEP ondertekenden ook een Memorandum of Understanding om aan te geven dat zij zich ervoor zullen inspannen dat steeds meer gegevens, die nodig zijn om de wereld te kunnen verduurzamen, openbaar toegankelijk worden gemaakt en aan Ecocraft gekoppeld kunnen worden. We starten dicht bij huis in Amsterdam Zuidoost. Als eerste grote stad in Europa haakt Warschau aan.