Nieuws Ontdek de wereld van Geo-informatie
Logo Geodan

Geodan

GeoCraftNL wint prestigieuze Europa Nostra-prijs

16 mei 2018

Het project GeoCraftNL heeft de prestigieuze Europa Nostra-prijs 2018 voor cultureel erfgoed op onderwijsgebied gewonnen! GeoCraftNL is de Minecraft-server van science center GeoFort waarin kinderen kastelen, molens, kerken en hun eigen huizen nabouwen in een virtuele 3D-wereld. Ook kunnen ze virtueel door kastelen dwalen en geheimen verbergen voor andere spelers, die met behulp van digitale schatkaarten ontdekt kunnen worden. Zo leren kinderen het gebouwde erfgoed van Nederland spelenderwijs kennen en ontwikkelen ze al doende 3D inzicht en 3D bouwvaardigheden.

Heel Nederland in Minecraft

Geodan maakte dit mogelijk door heel Nederland in Minecraft te zetten. Daarvoor werden allerlei ruimtelijke databestanden geïntegreerd. Elk Minecraft blok staat voor 1 meter3 in het ‘echte’ Nederland. Het gaat in totaal om ruim 1000 miljard blokken, dus om deze operatie uit te voeren waren slimme rekenmethoden nodig. Iedere weg, elke dakkapel en elke boom is aanwezig, maar de blokken hadden in eerste instantie allemaal dezelfde kleur. Iedereen die zich aanmeldt op de GeoCraftNL-server, kan zelf kiezen welk gebouw ze van kleur en nadere details willen voorzien.

Inmiddels maken meer dan 30.000 kinderen deel uit van de GeoCraftNL-community en krijgt Nederland in Minecraft steeds meer kleur. > Neem vooral een kijkje!

GeoFort wint Europa Nostraprijs