case - Aanrijdtijdensysteem Incident Management

#DataDinsdag: Reistijdentabel

Hoe keert jouw werkgever je reiskostenvergoeding uit? Misschien wel met onze reistijdenmatrix. Een flinke tabel die wel 70 miljoen records kan bevatten. Van alle postcodes, naar alle postcodes. Om zo snel alle afstanden van de ene naar de andere locatie op te kunnen vragen. Deze DataDinsdag vertellen we graag meer over onze dataset Reistijdentabel, ook wel bekend als de Drive Time Matrix (DTM).

Talrijke combinaties

In Nederland hebben we 4.068 unieke postcode-4 gebieden. Het kan soms handig zijn om snel de reistijd tussen twee postcodes te hebben, zonder dat je daadwerkelijk een route van én naar exacte adressen gebruikt. In een reistijdentabel kun je alle reistijden en -afstanden van het ene postcodegebied naar het andere postcodegebied terugvinden. Op postcode-4 niveau zijn dat dus 16.548.624 reistijden in totaal (4.068 x 4.068).

Accurate reistijden

Postcodegebieden zijn soms behoorlijk groot. Zijn deze reistijden dan wel nauwkeurig? Nou, best wel. We maken namelijk geen route tussen de grenzen van deze twee gebieden, en ook niet tussen de geografische middelpunten. We rekenen met een route tussen bebouwingszwaartepunten. Dit punt ligt in de kern van de bebouwde plekken binnen een postcodegebied. Het is het adrespunt dat het meest dichtbij alle andere adressen ligt. Onderstaande figuur illustreert zulke adrespunten. Om de berekening nóg nauwkeuriger te maken wordt er daarnaast rekening gehouden met historische snelheidsgegevens. 

 

In de buurt

Een veelgebruikte toepassing van onze reistijdentabellen is het berekenen van reisafstanden of -tijden van werknemers naar hun werklocatie, om zo een reiskostenvergoeding vast te stellen. Maar deze tabellen zijn ook erg geschikt om te peilen welke locaties binnen een bepaalde reistijd te bereiken zijn. Zo kan een restaurant inzichtelijk krijgen welke postcodegebieden binnen 15 minuten reistijd liggen. En zo te beslissen waar zij willen bezorgen. Of kan een ziekenhuis bepalen welke gebieden, en dus welke inwoners zij tot hun verzorgingsgebied rekenen. 

Bebouwingszwaartepunten

Bebouwingszwaartepunten van postcode-4 gebieden

Te auto, te fiets of met het OV

Onze reistijdentabellen komen in verschillende kleuren en smaken. Standaard wordt de snelste route met de auto als reistijd berekend. Maar je kunt ook kiezen voor de kortste route. Of voor reistijden te voet, met de (elektrische) fiets, het openbaar vervoer of per vrachtwagen. Voor het maken van deze verschillende tabellen worden verschillende netwerken en routeerregels gebruikt. In elke berekening zitten weer andere slimmigheden. Zo wordt voor het OV-reistijdentabel ook de reistijd voor het wandelen vanaf het bebouwingszwaartepunt naar het dichtsbijzijnde OV vertrek- of eindpunt meegenomen.  Daarnaast kun je er voor kiezen om niet alleen de reistijd op te vragen, maar ook de hemelsbrede afstand. Of de reistijden van een specifiek moment, zoals de ochtendspits of juist een zondagmiddag. 

70 miljoen reistijden

Voor sommige toepassingen is een extra hoog detailniveau gewenst, omdat er op kleinere schaal reisinformatie nodig is. Daarvoor is er een reistijdentabel op postcode-5 niveau. Deze matrix bevat reistijden en -afstanden voor alle combinaties van postcode-5 gebieden die op maximaal 30 minuten reistijd van elkaar liggen. Dit zijn in totaal wel bijna 70 miljoen reistijden. Voor nóg hogere nauwkeurigheid, zoals reistijden tussen postcode-6 gebieden of adrespunten gebruiken we geen reistijdentabel. De tabel zou dan zo groot worden (ruim 200 miljard records!) dat hij niet meer handzaam is. In plaats daarvan gebruiken we onze GeodanMaps Routing API’s. Hiermee kun je reistijden of -afstanden opvragen tussen locaties op elk gewenst niveau en is de berekening altijd gebaseerd op de nieuwste gegevens. 

Wist je dat...

  • Distance Matrices in veel verschillende vakgebieden toegepast worden. Bijvoorbeeld in de evolutiebiologie, om de genetische afstand tussen verschillende soorten weer te geven;
  • door inkomensgroei en de opkomst van de leaseauto de gemiddelde reistijd van Nederlanders naar hun werk jarenlang toenam, maar deze is nu gestagneerd rond de 30 minuten. Hiermee ligt Nederland ver boven het Europees gemiddelde;
  • forensen in Zuid-Korea het langst onderweg zijn. Daar reizen werknemers gemiddeld 60 minuten per dag. 
  • je Drive Time Matrix via de webshop van Geodan kunt bestellen