case - Johan Cruijff arena in 3D
Nieuws

De ‘Oranjegekte’ in goede banen

Real-time inzicht met Operationeel mobiliteitscentrum

Met de openingswedstrijd Turkije - Italië gaat vandaag het EK 2021 van start in Rome. Tot 11 juli staat Europa bol van de voetbalgekte. Ook Amsterdam is cityhost, met de Johan Cruijff ArenA als podium. Per wedstrijd mogen hier 16.000 toeschouwers aanwezig zijn. Om deze drukte in goede banen te leiden, wordt het Operationeel mobiliteitscentrum (OMC) ingezet. Een dashboard, ontwikkeld door Geodan, voor multimodaal mobiliteitsmanagement.  

Managen van mobiliteitsstromen

Vier EK-wedstrijden worden gespeeld in de Johan Cruijff ArenA. Drie groepsduels van het Nederlands Elftal en een achtste finale zijn er te zien. Vanwege verbeterde coronacijfers mag de ArenA weer voor een derde worden gevuld met toeschouwers. En dat zorgt voor flinke drukte op toegangswegen en in het gebied rondom de ArenA. Om eventuele knelpunten in mobiliteitsstromen van en naar de wedstrijden te voorkomen wordt het Operationeel mobiliteitscentrum (OMC) gebruikt. Hiermee krijgen alle stakeholders, verantwoordelijk voor een goed verloop van de wedstrijden, een gedeeld inzicht in alle mobiliteitsaspecten vooraf, tijdens en na afloop van de wedstrijd.

Geodan Actionabledashboard GD

Het dashboard van het Operationeel mobiliteitscentrum: een gedeeld beeld van de situatie. 

Gedeeld beeld van de situatie

Het OMC is een samenwerking tussen onder andere gemeente Amsterdam, Johan Cruijff ArenA, Politie, Rijkswaterstaat, parkeerbeheerders, NS, ProRail en Provincie Noord-Holland met als voornaamste doel het creëren van een gedeeld situationeel beeld voor alle stakeholders. Geodan ontwikkelde dit dashboard waarmee de situatie tijdens evenementen in en rondom de ArenA overzichtelijk in beeld kan worden gebracht. Van extreme drukte op de toegangswegen en parkeerterreinen tot OV informatie, weersinformatie en de flow van bezoekersstromen.

Real-time montoring

Alle relevante informatie en belangrijke processen worden real-time zichtbaar. Zo wordt direct duidelijk of het ergens te druk is of dat er genoeg begeleiding aanwezig is. Op basis daarvan kan worden bepaald of er een speciale looproute voor voetgangers gecreëerd moet worden of dat de dienstregeling van het OV moet worden aangepast.

Met het Operationeel Mobiliteitscentrum kan het EK 2021 in de Johan Cruijff ArenA met een gerust hart van start. Zondag trapt Oranje af tegen Oekraïne. Wij wensen ‘onze jongens’ heel veel succes!

LOCATIES

Geodan heeft twee vestigingen in Nederland

Eén vestiging in Amsterdam en één in 's-Hertogenbosch. Het algemene post- en bezoekadres is President Kennedylaan 1, 1079 MB Amsterdam.

Jouw bezoek aan Geodan in coronatijd

Routebeschrijving OV

GPS Lat/Lon:Geodan ‘s-Hertogenbosch
51º
51.69174 5.299683
GPS Lat/Lon:Geodan Amsterdam
52º
52.342346 4.91305

Geodan ‘s-Hertogenbosch
Buitenhaven 27-A
5211 TP ‘s-Hertogenbosch
 +31 (0)73 – 6925 151

ROUTEBESCHRIJVING

Geodan Amsterdam
President Kennedylaan 1
1079 MB Amsterdam
 +31 (0)20 – 5711 311

ROUTEBESCHRIJVING