Smart city dashboard_Amsterdam
Blog

Een slimme stad is op grote drukte voorbereid

Het ‘gewone leven’ lonkt. Buitenlandse toeristen die de grens oversteken om ons land te bezoeken. En zelf stappen we 'en masse' in de trein naar het pretpark of de stad; de een met iets meer reserves dan de ander. Het liefst zonder mondkapje waar het mag. Maar ook zonder al te veel drukte om je heen. Want bij georganiseerde events, maar ook op mooie zomerse dagen in de stad als de hotspots overvol dreigen te raken, beïnvloedt die drukte het gevoel van veiligheid, de beleving en de leefbaarheid negatief. Evenementorganisatoren en evenementen willen dan adequaat kunnen handelen. En dat vraagt om goede voorbereiding en scenario’s. Door historische gegevens en real-time data met elkaar te verbinden, wordt een stad niet alleen smart, maar ook resilient: weerbaar.

Een concert of wedstrijd is geslaagd als je na afloop tevreden naar huis gaat en met plezier terugkijkt. Die bezoekerstevredenheid is één van de belangrijkste doelstellingen van een venue als de Johan Cruijff ArenA. Maar ook bij grote gemeenten. Amsterdam trok voor corona meer dan 20 miljoen bezoekers, die een enorme druk opleverde op de leefbaarheid van de stad en de beleving ervan. De sleutel naar een gezond evenwicht in de stad is het monitoren en controleren van deze bezoekers(stromen). Zodat er een plek ontstaat waar bewoners fijn kunnen leven, een gezond ondernemersklimaat en blijft de stad aantrekkelijk voor bezoekers.

Maurice Willekens

Meer weten?

Maurice Willekens.jpg

Neem gerust contact met ons op.
Maurice Willekens is onze expert op dit gebied.

Mail mij

Een slimme stad is niet genoeg

De roep om meer regie klinkt steeds vaker in de stad, tijdens drukke winkelmaanden of op zomerse dagen wanneer hotspots (parken en stranden) volstromen met gezelligheid. Gelukkig is die drukte steeds beter te voorspellen. Door bewegingen te meten en deze actuele data met historische gegevens te analyseren en te combineren met bijvoorbeeld weersverwachtingen. Wordt het zonnig en boven de 20 graden? Dan kunnen we ons opmaken voor topdrukte. 

 

Door het uitwerken van verschillende scenario’s kan een stad zich beter voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan het aangeven van alternatieve routes voor bezoekers en het afsluiten van bepaalde ingangen. Of het voorkomen dat het te druk wordt, door real-time of voorspelde drukte aan te geven en alternatieven aan te bieden. ‘Kom niet naar het stadspark, bij het stadsstrand is nog ruimte.’

Gezamenlijk managen van mobiliteit 

De hoge dynamiek in mobiliteit vraagt om live-informatie. In een paar minuten kan de situatie op de weg of in het openbaar vervoer wezenlijk anders zijn. Via sensortechnologie kunnen mobiliteitsstromen real-time inzichtelijk maken. En wanneer deze mobiliteitsdata (historische en real-time) met elkaar worden verbonden ontstaat er één geïntegreerd en gedeeld beeld van de situatie. Zo kan een gemeente of een evenementenorganisatie samen met hun ketenpartners, de situatie zo optimaal mogelijk laten verlopen. Hoe druk is het op de toegangswegen en kan er nog geparkeerd worden in de binnenstad? En belangrijker nog, waar overschrijdt de toestroom van voetgangers of verkeer de vastgestelde grenzen? 

Tijdens de EK-wedstrijden heeft het Operationeel Mobiliteitscentrum met haar partners (gemeente Amsterdam, provincie Noord Holland en Johan Cruijff ArenA) gebruik gemaakt van het Smart city dashboard. De mobiliteitssituatie in en rondom de venue en de toegangswegen kon hiermee worden gemonitord. Visuele triggers gaven overschreden waarden aan en waar en wanneer ingrijpen noodzakelijk was. Door het beeld real-time te visualiseren en online te delen, konden alle betrokken stakeholders, zoals gemeenten, stewards, BOA’s en hulpdiensten direct schakelen.  

Dashboard OMC

Het dashboard geeft in één oogopslag inzicht in de verkeerssituatie. Informatie over verkeersdrukte en openbaar vervoer samengebracht in een overzichtelijk gedeeld beeld. 

Talrijke toepassingsmogelijkheden

Van verkeerregelscenario’s voor een zo efficiënt mogelijke in- en uitstroom van bezoekers tot een mobility portal waarmee de bezoeker zich kan voorbereiden op het event. De mogelijkheden van een smartcity dashboard zijn legio en beperken zich niet alleen tot mobiliteitsmanagement. Alle waarden en prestaties waar een stad mee te maken krijgt, kunnen hiermee inzichtelijk worden gemaakt. Van het optimaliseren van de luchtkwaliteit in de binnenstad tot het zicht krijgen op de prestaties van de energievoorziening. Het dashboard zorgt voor integrale informatievoorziening en stelt stakeholders beter in staat samen te werken. Door vanuit een gedeeld beeld overstijgende problematiek aan te vliegen. Een stad wordt hierdoor niet alleen slim, maar ook weerbaar en wendbaar: smart & resilient.

Een dashboard faciliteert integrale informatievoorziening en samenwerking op allerlei thema's in de stad. Van mobiliteit tot luchtkwaliteit en energievoorziening

LOCATIES

Geodan heeft twee vestigingen in Nederland

Eén vestiging in Amsterdam en één in 's-Hertogenbosch. Het algemene post- en bezoekadres is President Kennedylaan 1, 1079 MB Amsterdam.

Jouw bezoek aan Geodan in coronatijd

Routebeschrijving OV

GPS Lat/Lon:Geodan ‘s-Hertogenbosch
51º
51.69174 5.299683
GPS Lat/Lon:Geodan Amsterdam
52º
52.342346 4.91305

Geodan ‘s-Hertogenbosch
Buitenhaven 27-A
5211 TP ‘s-Hertogenbosch
 +31 (0)73 – 6925 151

ROUTEBESCHRIJVING

Geodan Amsterdam
President Kennedylaan 1
1079 MB Amsterdam
 +31 (0)20 – 5711 311

ROUTEBESCHRIJVING