Gouda Spoorzone.jpg
Nieuws

Gouda maakt toekomstige gebiedsinrichting beleefbaar met VR

Een virtuele versie van je eigen leefomgeving verkennen nog voordat de schop de grond in gaat? De bewoners van Gouda krijgen die kans. Samen met partners Centric en Geodan werkt de gemeente aan virtualisatie van delen van de stad.

In aanloop naar de Omgevingswet zet Gouda 3D/VR-technologie in om bewoners, beleidsmakers en bestuurders een nieuwe gebiedsinrichting te laten beleven, ruim voordat deze wordt ontwikkeld. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de belevingstechnologie Geomagine.

 

Door ruimtelijke plannen van tevoren beleefbaar te maken, kunnen betrokkenen de uiteindelijke impact ervan beter inschatten

Vanaf de bank

Op basis van relevante gebiedsdata creëren we geheel automatisch een virtuele versie van de bestaande situatie. Vervolgens trekken we hierin, door intelligente verwerking van ruimtelijke plannen, verschillende versies van de toekomst op. Het toekomstige stadsbeeld dus, compleet met verkeer en geluid. En met scenario’s die alle betrokkenen vooraf kunnen beleven via een VR-bril, smartphone, tablet of PC. Op bewonersavonden en inloopdagen; maar ook gewoon thuis vanaf de bank.

Impact op voorhand inschatten

Door ruimtelijke plannen van tevoren beleefbaar te maken, kunnen betrokkenen de uiteindelijke impact ervan beter inschatten. Die 3D-beleving maakt de gevolgen van verschillende ruimtelijke scenario’s inzichtelijk. En met de feedback die dit oplevert, kan de gemeente haar plannen optimaal laten aansluiten bij de belangen van alle stakeholders.

Goudse Spoorzone

We starten met de virtuele gebiedsinrichting voor de Goudse Spoorzone; de verbinding tussen het stationsgebied en het stadscentrum. Een plek met grote ruimtelijke impact. Het 3D-canvas van Gouda kan in de toekomst verder worden uitgebreid met nieuwe ruimtelijke plannen en voorstellen.

“Datagedreven VR in burgerparticipatie vormt een echte groeibriljant”

Rogier Tetteroo, wethouder Ruimtelijke Ordening Gouda
LOCATIES

Geodan heeft twee vestigingen in Nederland

Eén vestiging in Amsterdam en één in 's-Hertogenbosch. Het algemene post- en bezoekadres is President Kennedylaan 1, 1079 MB Amsterdam.

Routebeschrijving OV

GPS Lat/Lon:Geodan ‘s-Hertogenbosch
51º
51.69174 5.299683
GPS Lat/Lon:Geodan Amsterdam
52º
52.342346 4.91305

Geodan ‘s-Hertogenbosch
Buitenhaven 27-A
5211 TP ‘s-Hertogenbosch
 +31 (0)73 – 6925 151

ROUTEBESCHRIJVING

Geodan Amsterdam
President Kennedylaan 1
1079 MB Amsterdam
 +31 (0)20 – 5711 311

ROUTEBESCHRIJVING