Songfestivalrotterdam
Nieuws

Location Intelligence steelt de show tijdens TLN Live

Met de komst van het Eurovisie Songfestival is het dynamische Rotterdam in mei 2020 de festivalvenue van de wereld. Mooi voor ons land, maar ook een complexe logistieke uitdaging die vraagt om slim handelen. En precies daar ligt de kracht van location intelligence, weet Johan Ruijten, route-optimalisatiespecialist bij Geodan.

Waar komt mijn cityhub?

‘Doordat we allerlei relevante data en informatie aan elkaar koppelen en werken met slimme algoritmes, kunnen wij vervoerders en logistiek ondernemers alles vertellen over de meest optimale routes. Maar ook over hoe zij deze complexe processen kunnen analyseren, monitoren en waar nodig bijsturen.’ Op uitnodiging van TLN, presenteerde Geodan zich tijdens TLN Live: de beurs voor de sector transport en logistiek. En wat is dan mooier dan de bezoekers zélf de kracht van location intelligence laten ervaren?

 

Johan: ‘Op de beursvloer namen we de bezoekers mee in de gigantische operatie (zie de video) van het Eurovisie Songfestival.’ Hoe voorkom je bijvoorbeeld enorme verkeersinfarcten met al die honderden artiesten op weg naar Ahoy? Hoe begeleid je de grote internationale bezoekersstromen? En wat is de beste locatie voor een cityhub waar goederen kunnen worden gebundeld? In de controlroom hadden bezoekers de touwtjes zelf in handen.  

‘Een speelse knipoog naar de complexe realiteit van vervoerders en logistiek ondernemers’, gaat Johan verder. ‘Met onder meer zero-emissiezones, het bepalen van cityhubs en de aanleg van de benodigde laadinfrastructuur, staan zij aan de vooravond van een geheel nieuwe en uitdagende fase in de stadslogistiek.’ 

Complexere stadslogistiek

Tijdens het congres was Elisabeth Post, voorzitter van TLN, stellig: ‘alles draait om data. Daar moet de winst vandaan komen.’ Door te investeren in IT krijgen ondernemers beter inzicht in hun bedrijfsvoering. En krijgen zij antwoord op vragen als: wat en waaraan heb ik gisteren verdiend? Heb ik kosten kunnen besparen door een slimme combi van ritten? Juist die inzichten leveren een beter rendement op. Haar advies voor de transportondernemers was dan ook: een dashboard, niet alleen in de cabine, maar juist op je bureau!

‘Dit sluit goed aan bij onze activiteiten. Vanuit Geodan werken wij al jaren aan innovatieve location intelligence-oplossingen voor uiteenlopende logistieke uitdagingen’, zegt Johan. 'Ook voor de stadslogistiek die steeds complexer en fijnmaziger wordt. De maatregelen die in het kader van het Klimaatakkoord moeten worden genomen, hebben een enorme impact op de transportsector. En de tijd dringt, want 2025 – als de zero-emissiezones afgebakend moeten zijn – staat echt zo voor de deur!’

Dashboardrotterdam

Het dashboard maakt de staat van de stad en haar belangrijkste processen direct zichtbaar.

LI als hét antwoord

Om zo’n zone vast te kunnen stellen en lokale variabelen hierin mee te nemen, moeten grote hoeveelheden specifieke data worden verzameld, geanalyseerd, geïntegreerd en gevisualiseerd. Johan: ‘Voor TLN ontwikkelden wij een gebruiksvriendelijke online kaartviewer die de situatie in de stad inzichtelijk maakt en zo het besluitvormingsproces ondersteunt. Met onze viewer zijn in een oogopslag alle belangrijke data in samenhang zichtbaar. Van milieuzones en winkelgebieden tot de historische kern van de stad en bedrijventerreinen voor mogelijke hubs. Het gesprek met de gemeente en andere stakeholders kan daarmee van start. TLN maakt inmiddels ruim een half jaar naar tevredenheid gebruik van de kaartviewer. Het is een handig hulpmiddel dat snel inzicht geeft en ervoor zorgt dat discussies op feitelijke argumenten zijn gebaseerd.’

Blijf bij - lees blogserie

Van multimodaal bezorgen en samenwerken met concullega’s tot het verminderen van het aantal vervoersbewegingen en een zo optimaal mogelijke beladingsgraad. Allemaal ontwikkelingen die vragen om een andere inrichting van planningssystemen en een veranderende rol voor de planner. Flinke veranderingen, maar ook kansen, áls je op tijd bent.

In een blogserie neemt Johan Ruijten je mee in de steeds complexer wordende stadslogistiek; een sector onder druk. Lees hier binnenkort meer over het thema: 'Nieuwe manieren van samenwerken om zero-emissiezone-doelen te behalen’.

Meer weten over onze routeoptimalisatieoplossingen. Neem contact op met Johan Ruijten, T +31 (0)20 - 5711311, johan.ruijten@geodan.nl 

LOCATIES

Geodan heeft twee vestigingen in Nederland

Eén vestiging in Amsterdam en één in 's-Hertogenbosch. Het algemene post- en bezoekadres is President Kennedylaan 1, 1079 MB Amsterdam.

Routebeschrijving OV

GPS Lat/Lon:Geodan ‘s-Hertogenbosch
51º
51.69174 5.299683
GPS Lat/Lon:Geodan Amsterdam
52º
52.342346 4.91305

Geodan ‘s-Hertogenbosch
Buitenhaven 27-A
5211 TP ‘s-Hertogenbosch
 +31 (0)73 – 6925 151

ROUTEBESCHRIJVING

Geodan Amsterdam
President Kennedylaan 1
1079 MB Amsterdam
 +31 (0)20 – 5711 311

ROUTEBESCHRIJVING