F23_HV 2018 August 24 438.jpg
Blog

Maximaal 100 km/u op de Nederlandse snelwegen

Lopen ritplanningen in de soep of is de impact te overzien?

Vanaf 16 maart aanstaande mogen we overdag nog maar maximaal 100 km/u rijden op de snelweg. Op veel plekken gaat deze maximum snelheid zelfs al vanaf morgen in, op 13 maart. Een forse verandering, die niet alleen invloed heeft op het milieu, maar ook op de planning van logistieke bedrijven. De nieuwe situatie roept vragen op. Is de ritplanning nog wel mogelijk met de nieuwe maximumsnelheid? En wat voor invloed heeft een langere ritduur op onze marges en omzet?

Nieuw routeernetwerk

Om deze vragen tijdig te kunnen beantwoorden heeft Geodan een nieuw routeernetwerk ontwikkeld. Door een combinatie van verschillende datasets, waaronder de data van TomTom, wordt in dit netwerk al rekening gehouden met de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u op Nederlandse snelwegen. Hierdoor ben je ook in de nieuwe situatie verzekerd van een realistische en haalbare route.

Goed voorbereid

Met het nieuwe routeernetwerk hebben onze klanten zich goed kunnen voorbereiden. Een eerste analyse naar het effect van van de nieuwe maximumsnelheid op de ritplanning laat namelijk zien dat het in sommige gevallen moeilijker wordt om een goede route te maken: door een langere ritduur kun je minder ‘stops’ in een rit opnemen. Het klantbereik neemt dan af en het wordt lastiger om stops te combineren op dagen waarin de volumes lager zijn. Zoals de kaart met de oude en nieuwe situatie laat zien verwachten we dat dit effect sterker is buiten de randstad, waar gemiddeld harder gereden wordt dan in Noord- en Zuid-Holland.

Optimale bezorgroutes

Het combineren van data biedt dus de basis voor het ontwikkelen van optimale bezorgroutes. Zo speel je snel en eenvoudig in op veranderingen zoals deze. Bij een optimalisatie van de routeplanning wordt niet alleen rekening gehouden met de nieuwe reistijden, maar ook met accurate stoptijden. Wij beschikken namelijk ook over een uitgebreide dataset van adressen en gebouwen in Nederland en bijbehorende relevante kenmerken, zoals het aantal verdiepingen van het afleveradres. 

Meer weten?

Ben je benieuwd welke rol data kan spelen in jouw logistieke proces? Neem dan vooral contact op met ons.

Linkedin Oud

Gemiddelde snelheid in km/u 'oude situatie'

Linkedin Nw Situatie Zondertekst

Maximale snelheid 'nieuwe situatie'

Producten en diensten

Oplossingen

Geodan biedt handige tools binnen de sector Logistiek en distributie

Onze datasets en services bieden waardevolle informatie voor allerhande zaken. Van inzicht in de hoeveelheid verdiepingen in een gebouw tot het voorspellen van stoptijden.
Door de combinatie van data, kennis en services zorgen wij voor een route die niet beter kan!
LOCATIES

Geodan heeft twee vestigingen in Nederland

Eén vestiging in Amsterdam en één in 's-Hertogenbosch. Het algemene post- en bezoekadres is President Kennedylaan 1, 1079 MB Amsterdam.

Jouw bezoek aan Geodan in coronatijd

Routebeschrijving OV

GPS Lat/Lon:Geodan ‘s-Hertogenbosch
51º
51.69174 5.299683
GPS Lat/Lon:Geodan Amsterdam
52º
52.342346 4.91305

Geodan ‘s-Hertogenbosch
Buitenhaven 27-A
5211 TP ‘s-Hertogenbosch
 +31 (0)73 – 6925 151

ROUTEBESCHRIJVING

Geodan Amsterdam
President Kennedylaan 1
1079 MB Amsterdam
 +31 (0)20 – 5711 311

ROUTEBESCHRIJVING