Veiliger verkeer Arnhem Belevingstechnologie

Veiliger verkeer én droge voeten in Arnhem

Hoe analyseer je een gevaarlijke rotonde en blijf je de gevolgen van extreme regenval de baas? Twee uitdagingen waarbij de gemeente Arnhem koos voor een experiment met de belevingstechnologie van Geomagine.

De Oude Zevenaarseweg ontsluit Arnhem en kent een van de gevaarlijkste rotondes van ons land. Een situatie die om actie vraagt. Niet alleen de rotonde, maar de hele weg moest klaar worden gemaakt voor de toekomst.

Om iets te verbeteren moet je eerst weten wat er fout gaat. Met een virtuele versie van de rotonde konden we de zichtlijnen van de verschillende weggebruikers aan- en uitzetten. Zo werd snel duidelijk wat je als fietser, automobilist, of vrachtwagenchauffeur in het zicht had op de rotonde. Bovendien kon je gewoon naast de verschillende bestuurders gaan zitten en het zelf ervaren.

Het virtueel kunnen beleven van de huidige rotonde en het samen verkennen van vier toekomstscenario’s in 360 graden 3D, bleek een ideale manier om de bestaande situatie te analyseren. En een belangrijke stap naar minder ongelukken en een betere doorstroming van het verkeer in Arnhem.

Data tot leven brengen

De “basisvoorziening virtuele gemeente” is een volledig data gestuurd canvas. Ideaal om snel een specifiek stukje van de gemeente beleefbaar te maken. En daar samen de belangrijkste toekomstthema’s en -scenario’s te verkennen. Veiligheid, mobiliteit of de woningbouwopgave? We zien dat steeds meer gemeenten nieuwsgierig zijn naar hoe ze de belevingstechnologie van Geomagine kunnen inzetten. En er net als Arnhem, er zelf actief mee aan de slag gaan.

Bewustzijn vergroten

Arnhem heeft net als andere steden in ons land, te maken met wateroverlast als gevolg van de steeds extremere regenval. Om het bewustzijn rond dat thema te vergroten, hebben we in de Fazantenstraat gekeken wat er gebeurt na zo’n wolkbreuk. Met de Geomagine technologie hebben we de straat in 3D opgetrokken en gekoppeld aan een bestaand en wetenschappelijk waterverwerkingsmodel.

In de Fazantenstraat..

Vervolgens werden de hemelpoorten virtueel opengezet en de stopwatch ingedrukt. Zo konden we precies zien én beleven hoeveel water de straatputten per minuut aankonden. En hoe lang het duurde voordat je natte voeten kreeg. Een ervaring die de ogen in Arnhem opende. ‘Een effectieve manier om zo’n thema binnen de gemeente hoger op de agenda te zetten. Daar gaan we dus zeker mee door’, zegt Alex Kramer, Senior Adviseur Informatiemanagement bij de gemeente Arnhem.