case - Energietransitie in VR

Kansen in duurzame energie

Voor veel mensen en bedrijven is de energietransitie nog een ver-van-mijn-bedshow. Ze willen wel overstappen naar duurzame energie, maar weten vaak nog niet hoe. Dan helpt het om alle mogelijkheden op een aansprekende manier in beeld te brengen. Geodan doet dat met virtual reality (VR).

Van afvragen naar meedenken

Door klimaatverandering moeten we fossiele brandstoffen inruilen voor duurzame energiebronnen. Daar is iedereen het wel over eens. Maar veel Nederlanders weten niet goed hoe zij daar zelf een steentje aan kunnen bijdragen en welke gevolgen een overstap naar duurzame energie voor hen heeft. Want wat komt er allemaal bij kijken als je alle huizen in een wijk voorziet van zonnepanelen? Of wat merk je er precies van als er een enorme windmolen bij je in de buurt wordt geplaatst? Er worden rapporten over volgeschreven, maar die spreken vaak niet tot de verbeelding. VR wel!

De oplossing

Bewoners betrekken met beleving

Om iedereen te enthousiasmeren voor de energietransitie, maakt Geodan gebruik van Geomagine, een datatechnologie waarmee heel Nederland in virtual reality nagebouwd kan worden. Hierdoor kunnen mensen in 3D door hun eigen straat lopen. Zo beleven ze samen wat het betekent als ze de daken van hun huizen willen gebruiken om zonne-energie op te wekken. Daarnaast is het mogelijk om de situatie realtime aan te passen. Ben je bijvoorbeeld benieuwd of er ruimte is voor nog een extra zonnepaneel? Met één druk op de knop zie je het verschijnen én weet je hoeveel stroom dat oplevert.

Ook ontwikkelaars van windparken kunnen goed uit de voeten met de VR-tools van Geodan. Met de windturbineplanner kunnen ze omwonenden en andere belanghebbenden namelijk exact laten zien wat de effecten van potentiële windmolens zijn. En als blijkt dat een exemplaar op de ene locatie voor te veel schaduw of geluid zorgt, kan hiervoor – met behulp van location intelligence en een game-ontwikkeltechnologie – direct een alternatief in beeld worden gebracht. Dat leidt tot breed gedragen beslissingen.

Het resultaat

Met meer energie aan de slag

Met Geomagine vloeien de echte en virtuele wereld naadloos in elkaar over. En ervaart iedereen dus levensecht de opties om duurzame energie op te wekken. Zo ontstaat een goed gezamenlijk beeld van wat werkt en wat juist niet, waardoor we in Nederland met meer energie aan de slag kunnen met onze groene plannen.

case - Energietransitie in VR

Geodan brengt met virtual reality in beeld welke kansen er zijn voor groene energie.