case - Zaanstad VR.jpg
Zaanstad verbetert buitenruimte met VR

Weg met de kartonnen maquettes

Zaanstad sleutelt continu aan de stad en hoort graag van burgers hoe dat het beste kan. Maar op een ouderwetse informatieavond met kartonnen maquettes komen ze niet meer af. Daarom onderzocht de gemeente hoe plannen voor de leefomgeving in beeld kunnen worden gebracht via virtual reality.

Burgers betrekken

Net als elke andere gemeente zit Zaanstad vol goede ideeën om de buitenruimte te verbeteren. Inwoners van de stad kunnen hier hun steentje aan bijdragen. Regelmatig gaat dat via inspraakbijeenkomsten waar factsheets worden uitgedeeld en een projectleider het een en ander uittekent op een flip-over. Maar zo komen plannen vaak niet tot leven. En snappen mensen dus ook niet hoe beleid in elkaar steekt. Laat staan dat ze weten hoe ze erover kunnen meedenken. Het resultaat: moeizame processen waarin burgers vooral veel bezwaren in plaats van mogelijkheden zien. Dat kan en moet anders, dacht de gemeente. Maar hoe?

Oplossing

Beleid beleven

Om te laten zien hoe je inwoners kunt enthousiasmeren voor beleid, sloeg Geodan een paar dagen de virtuele tenten op in het stadhuis van Zaandam. Hier konden Zaanse ambtenaren ervaren wat er allemaal mogelijk is met Geomagine: een datatechnologie waarmee heel Nederland – waaronder dus ook Zaanstad – in virtual reality kan worden nagebouwd. Met zo’n digitale variant van de stad beleef je in 3D hoe een nieuwe woonwijk eruit komt te zien, welke impact het heeft als een kruispunt wordt verlegd of wat de ideale route is voor een toekomstige busbaan. En als blijkt dat het ene toekomstscenario niet in de smaak valt, breng je met één druk op de knop een alternatief in beeld. Dat leidt tot plannen waarin zoveel mogelijk mensen zich kunnen vinden.

Met een digitale variant van de stad beleef je in 3D hoe een nieuwe woonwijk eruit kan komen te zien

Resultaat

Meer draagvlak met datavisualisatie

Als je ideeën voor stadsontwikkeling via VR visualiseert, zien burgers al snel geen beren meer op de weg, maar kansen voor de stad. Dat levert veel meer betrokkenheid en draagvlak op, waardoor gemeentes en inwoners samen voortvarender aan hun ideale leefomgeving bouwen. Bekijk de brochure

LOCATIES

Geodan heeft twee vestigingen in Nederland

Eén vestiging in Amsterdam en één in 's-Hertogenbosch. Het algemene post- en bezoekadres is President Kennedylaan 1, 1079 MB Amsterdam.

Jouw bezoek aan Geodan in coronatijd

Routebeschrijving OV

GPS Lat/Lon:Geodan ‘s-Hertogenbosch
51º
51.69174 5.299683
GPS Lat/Lon:Geodan Amsterdam
52º
52.342346 4.91305

Geodan ‘s-Hertogenbosch
Buitenhaven 27-A
5211 TP ‘s-Hertogenbosch
 +31 (0)73 – 6925 151

ROUTEBESCHRIJVING

Geodan Amsterdam
President Kennedylaan 1
1079 MB Amsterdam
 +31 (0)20 – 5711 311

ROUTEBESCHRIJVING