Voedseltransitie voor de hele keten
"Ons voedselsysteem staat onder druk", vertelt Theo Thewessen, directeur van Geodan en lector Location Intelligence bij de HAS Hogeschool. "Het moet eerlijker voor de boer, de productie moet duurzamer en diervriendelijker én het moet gezonder. Bovendien willen we weten waar ons eten vandaan komt en wat er precies in zit. Tot slot willen we minder verspillen. Deze thema’s hebben betrekking op de hele keten. Van de boer, via verwerkers en supermarkten, tot de consument."
"We zitten nu in een transitie op zoek naar een beter systeem. Zo proberen boeren duurzamer te produceren met smart farming. Met sensors en beelden van satellieten en drones verzamelen ze data tot op het niveau van individuele planten, bijvoorbeeld over de vochtigheid en samenstelling van de bodem. Via gps worden deze gegevens nauwkeurig gekoppeld aan de locatie van de plant. Op basis daarvan krijgen de plantjes vervolgens precies de juiste dosering voedingsstoffen, water en licht. Dat maakt de productie veel efficiënter. Een ander voorbeeld is natuurinclusieve landbouw. Natuurinclusief produceren betekent dat boeren de natuur niet alleen optimaal gebruiken, maar beschermen en verzorgen."