wiong.jpg
Converteren naar WIBON

Van WION naar WIBON

De uitwisseling van informatie over kabels en leidingen moet vanaf 1 januari 2019 voldoen aan de nieuwe WIBON-wetgeving. Geodan helpt netbeheerders om hun data tijdig en op de juiste manier te converteren en om ze aan te sluiten op het nieuwe systeem van het Kadaster.

 

 

Aangepaste wetgeving

De Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) is bedoeld om graafschade aan kabels en leidingen te voorkomen. Volgens deze wet moeten grondroerders alle machinale graafwerkzaamheden met een zogeheten Klic-melding doorgeven aan het Kadaster. Netbeheerders zijn verplicht om de ligging van hun kabels en leidingen digitaal te delen.

In maart 2018 is de nieuwe Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse en Bovengrondse Netten (WIBON) goedgekeurd. De grootste veranderingen ten opzichte van de WION kwamen voort uit grondige evaluatie. Zo moet nu ook de ligging van huisaansluitingen bekend zijn en krijgen netbeheerders de mogelijkheid om kabel- en leidinggegevens centraal bij het Kadaster op te slaan.

Daarnaast geeft de nieuwe wet invulling aan de Europese richtlijn ‘kostenreductie aanleg breedband’, die de beschikbaarheid van snel internet stimuleert. Daarmee krijgen telecomaanbieders bijvoorbeeld de mogelijkheid om lege buizen van nutsbedrijven te gebruiken voor de aanleg van glasvezel. Tot slot sluit de WIBON aan bij de Europese INSPIRE-wetgeving om informatie over kabels en leidingen er Europa-breed hetzelfde uit te laten zien.

Klant ontzorgen

Om invulling te geven aan de nieuwe wet, maakt het Kadaster binnen het programma KLIC-WIN een nieuw systeem voor het afhandelen van Klic-meldingen (WIN staat daarbij voor een combinatie van WION en INSPIRE). Netbeheerders moeten per 1 januari 2019 klaar zijn om op dit systeem aan te sluiten. Dat betekent dat ze al hun gegevens moeten omzetten naar een nieuw datamodel. Voor de communicatie met het systeem geldt bovendien een nieuw berichtenmodel. Die modellen zijn complex. Het vraagt behoorlijk wat technische kennis om ermee te werken.

Geodan volgt de ontwikkelingen al sinds 2013 op de voet en heeft de juiste kennis al in huis. Doekele Rienks, WIBON-expert bij Geodan: “Op dit gebied werken we samen met BAM Infra Telecom in de combinatie Geodan Van den Berg. Wij kunnen klanten dus volledig ontzorgen in de noodzakelijke transitie naar WIBON. Zij hoeven hun data alleen maar bij ons aan te leveren en wij zetten deze volgens de nieuwe richtlijnen om naar het juiste formaat. Hiervoor ontwikkelden we een volledig nieuw WIBON-systeem, waarmee klanten direct kunnen aansluiten op de nieuwe omgeving van het Kadaster.”

“Klanten hoeven hun data alleen maar aan te leveren, wij zetten deze om naar het juiste formaat”

Doekele Rienks
LOCATIES

Geodan heeft twee vestigingen in Nederland

Eén vestiging in Amsterdam en één in 's-Hertogenbosch. Het algemene post- en bezoekadres is President Kennedylaan 1, 1079 MB Amsterdam.

Routebeschrijving OV

GPS Lat/Lon:Geodan ‘s-Hertogenbosch
51º
51.69174 5.299683
GPS Lat/Lon:Geodan Amsterdam
52º
52.342346 4.91305

Geodan ‘s-Hertogenbosch
Buitenhaven 27-A
5211 TP ‘s-Hertogenbosch
 +31 (0)73 – 6925 151

ROUTEBESCHRIJVING

Geodan Amsterdam
President Kennedylaan 1
1079 MB Amsterdam
 +31 (0)20 – 5711 311

ROUTEBESCHRIJVING