Research Ontdek de wereld van Geo-informatie
 • Naar de timeline
 • jul 2013

  Natuurbrandverspreidingsmodel

  De uitbreiding van een brand dynamisch modelleren

  Natuurbranden vormen een groot risico in Nederland. Door de aanwezigheid van woningen, recreatieterreinen en zorginstellingen in natuurlijke gebieden kan de impact van een brand groot zijn. Weten hoe een brand zich ontwikkelt is dan belangrijke kennis. Kennis die zich tot nu toe beperkte tot het gebruik van statische mallen en vuistregels die hun werk doen maar bijvoorbeeld geen rekening houden met de actuele weerssituatie ter plekke en veel tijd kosten om op te bouwen. Het natuurbrandverspreidingsmodel biedt hierin verandering. Het model geeft op basis van actuele en lokale parameters, zoals weersomstandigheden, vegetatietypen en reliëf van het landschap, een gedetailleerde voorspelling van de brand.

  Hoe werkt het?

  Met het natuurbrandverspreidingsmodel kan op basis van bestaande parameters in een vroeg stadium van de brand een accurate en betrouwbare voorspelling worden gedaan.

  Het model bestaat uit verscheiden ‘open-data’ bronnen zoals top10nl en KNMI-weergegevens. Om ervoor te zorgen dat de brandweerspecialisten snel kunnen handelen tijdens een brand, is de interface eenvoudig opgebouwd. Door deze te scheiden van het rekenmodel, draait de interface in een webbrowser en kan het ‘relatieve zware’ model op een heel andere locatie draaien.

  Unieke kenmerken

  Het natuurbrandverspreidingsmodel onderscheidt zich door:

  • het gebruik van open data, open standaarden en open source software;
  • de modulaire opbouw waardoor componenten vervangbaar zijn;
  • de toepassing van grootschalige generieke data voor nauwkeurige kleinschalige oplossingen;
  • het bieden van betrouwbare en accurate voorspellingen van de brand in een vroeg stadium.
 • Naar de timeline