Nieuws Ontdek de wereld van Geo-informatie
Logo Geodan

Geodan

Het slimste EK ooit gespeeld begint in de Amsterdam Arena

7 februari 2018

In 2020 vindt het EK plaats, in 12 verschillende landen. 12 verschillende voetbalstadions moeten dus een heleboel zaken in goede banen leiden; denk alleen al aan het transport van spelers en honderdduizenden supporters. Daarom steken zij vrijdag 9 februari in de Amsterdam Arena de koppen bij elkaar. Geodan is erbij.

Mobiliteit, veiligheid, energiegebruik, logistiek: de 12 stadions waar het EK 2020 gaat plaatsvinden zien een hoop uitdagingen op zich af komen. Dat zij in de Amsterdam Arena bij elkaar komen om elkaar te laten zien welke innovatieve technieken zij daarvoor in willen zetten is niet gek: het Amsterdam Innovation ArenA (AIA) streeft ernaar ’s werelds voorloper te zijn op het gebied van innovaties voor slimme, duurzame steden.

Het AIA werd in 2015 opgericht met als doel: niet alleen van de Amsterdam Arena het slimste stadion ter wereld maken, maar de hele stadsregio Amsterdam Zuidoost ontwikkelen tot een smart city. Hier worden niet alleen slimme technologische uitvindingen gedaan en getoond, maar ook getest. Professor Henk Scholten, CEO Geodan, is scientific advisor van het AIA.

Geodan realiseert een open sensorplatform, waardoor alle mogelijke gegevens in onderlinge samenhang bij elkaar kunnen worden gebracht. Dat maakt het mogelijk de stand van zaken real time digitaal te bekijken en analyseren. Bijvoorbeeld of het ergens druk is en er daarvoor genoeg beveiliging aanwezig is. Daarnaast creëert Geodan een virtuele versie van de ArenA en zijn omgeving in 3D, gebaseerd op authentieke geospatial data. Zo kun je de situatie niet alleen monitoren maar ook virtueel ervaren; AR en VR technologie maakt het mogelijk niet zichtbare factoren mee te nemen in besluitvorming. Wordt vervolgd!