F81.jpg

Midden in de de Johan Cruyff Arena een livedemo geven… Gaaf!

Nina Jensen, volgde de master GIMA en ging aan de slag als stagiaire bij het Research team: ‘Ik heb vijf hele leuke maanden achter de rug. Van mei tot september heb ik mijn licht opgestoken op de researchafdeling van Geodan. Een eigenzinnige club binnen een heel leuk bedrijf. De eerste weken heb ik er vooral mijn ogen uitgekeken. Naast de open sfeer, is de afdeling ook echt de kraamkamer van de innovatieve oplossingen van Geodan. Virtual Reality, kunstmatige intelligentie, 3D; het zijn slechts een paar thema’s waar de collega’s zich mee bezighouden. De afdeling ligt vol met de laatste technische snufjes en gadgets. En die worden dagelijks getest.’

Interessante tech-proeftuin

‘Maar ik heb niet alleen met een VR-bril opgezeten hoor of met de Loomo-robot gespeeld. Veel tijd heb ik besteed aan het verzamelen en analyseren van wifi-data uit de Johan Cruyff Arena. Naast voetbalstadion is de Arena ook een plek waar de gemeente Amsterdam onderzoek doet met verschillende partners, waaronder Geodan. Een interessante tech-proeftuin waar heel veel data wordt gegenereerd. Bijvoorbeeld via de 600 wifi acces points waarmee de tienduizenden mobiele telefoons van bezoekers contact maken. Door al die data te analyseren en visualiseren, kunnen er verschillende processen binnen de Johan Cruyff Arena worden verbeterd. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid of de manier waarop bezoekers het stadion beleven.’

Veel verantwoordelijkheid

‘Ik was net aan boord bij Geodan toen het ‘We Make the City’-festival in de Arena plaatsvond. Toen kwam de vraag of ik het leuk vond om een livedemo van een smart city dashboard te presenteren. Met zo’n dashboard kan een gemeente tal van belangrijke processen real-time monitoren. Ik heb niet getwijfeld: heel gaaf om voor al die mensen zo’n presentatie te mogen geven. Dat je na een paar weken al zo’n verantwoordelijk krijgt is, denk ik, echt kenmerkend voor Geodan. Hun missie om de wereld een stukje slimmer, veiliger en duurzamer te maken, vind ik ook erg inspirerend. Ik ben best bewust bezig met zaken als milieu en het eten van minder vlees.’

Van stage naar traineeship

‘Super interessant ook om van alles te leren op het gebied van ruimtelijke databases als Postgre SQL. Kennis die ik ga gebruiken en verder ga ontwikkelen. Want vanaf 1 januari 2020 ben ik namelijk écht bij Geodan aan de slag gegaan. Ik ben begonnen met het GIS-traineeship. Nee, ik heb nog geen idee wat ik er precies mee wil. Maar dat hoeft ook nog niet. Ik laat het lekker op me afkomen en heb er vooral heel veel zin in.’

> Ook Lieuwe volgde een stage bij Geodan. Lees hier zijn ervaringen.