Low code

Ontwikkelingen rondom low-code

Snelle oplossingen 

IT speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Zo bankieren we bijna allemaal via internet en gebruiken we gemiddeld 30 verschillende apps per maand. Maar waar we privé al gewend zijn aan die digitalisering, is dat op de werkvloer veel minder het geval. IT-afdelingen werken vaak met complexe, logge systemen, waardoor ze de wensen van de business niet of nauwelijks kunnen bijbenen. Low-code-development biedt de oplossing: snel applicaties ontwikkelen met bouwblokken zonder te programmeren. Door de blokken te combineren met location intelligence kun je geo-informatie naadloos integreren met bedrijfsapplicaties.

Wat is low-code-development?

Met low-code-platformen als Betty Blocks, Mendix en OutSystems kun je applicaties ontwikkelen zonder diepgaande kennis van programmeertalen. Zie het als een programma met een soort prefab-code. Een voorgeprogrammeerd drag-and-drop-systeem zorgt ervoor dat je alle benodigde functionaliteiten als configureerbare bouwblokken kunt toevoegen aan jouw applicatie. Hierdoor kunnen medewerkers die voorheen met Excel- of Access-tools ontwikkelden voortaan zelf bedrijfsapplicaties bouwen zonder honderden regels code te schrijven. Dergelijke medewerkers worden ook wel citizen developers genoemd (bron: Gartner). Wanneer een citizen developer een goed idee heeft, kan hij of zij dit direct vertalen naar een eerste versie van een applicatie. Zo kun je tegen lage kosten en met een korte doorlooptijd toetsen of je idee haalbaar is. Denk hierbij aan dagen, in plaats van maanden. In deze snel veranderende wereld is dat ideaal voor bedrijven die met het digitale tijdperk mee willen gaan. Bijkomend voordeel is dat de Excel- en Access-tools volledig onbeheerd waren en dat low-code-applicaties in een beheerde cloudomgeving draaien.

Low-code en location intelligence

Maar hoe speelt location intelligence een rol bij low-code? Niels Bourgonjen: ‘Geodan is het eerste geo-ICT-bedrijf in Nederland dat zich bezighoudt met low-code. Inmiddels hebben we met verschillende klanten ervaringen opgedaan met het beschikbaar maken van geofuncties als bouwblokken voor low-code-platformen. Daarbij werken we onder andere samen met onze partner Betty Blocks.’ Op hun low-code-platform worden al meerdere bouwblokken vanuit het cloudplatform GeodanMaps ingezet. ‘Door de inzet van onze bouwblokken, diensten en expertise op het gebied van geo-informatie, is het nu mogelijk om snel applicaties te ontwikkelen.’ Zo kunnen eindgebruikers gebruikmaken van applicaties waarbij geo-informatie, in de vorm van een kaart of een functionaliteit, en bedrijfsapplicatie naadloos met elkaar geïntegreerd zijn. Voorheen was het vaak nodig om tussen een bedrijfsapplicatie en een GIS-applicatie te switchen, daarbij gaat veel tijd verloren. Dat is met low-code verleden tijd. De eindgebruiker krijgt de geo-informatie binnen de bedrijfsapplicatie vanuit de juiste context beschikbaar. Dit resulteert in een procesoptimalisatie en verbeterde gebruikerservaring.

 

Geodan is het eerste geo-ICT-bedrijf in Nederland dat zich bezighoudt met low-code

Niels Bourgonjen, LOCATIQS Group

Low-code in de praktijk

Toen Eneco met het idee kwam om graafwerkzaamheden in de buurt van zijn warmtenetten beter te monitoren, lag er binnen 4 dagen een eerste prototype. Niels: ‘Samen met Betty Blocks maakten wij een Klic-toezichtapplicatie die precies voldoet aan de wensen van Eneco. Een mooie samenwerking tussen een low-code-platform en een geo-low-codeplatform.’ Maar ook particulieren kunnen gaan profiteren van de snelle ontwikkelingen. ‘Voor een project bij het RIVM hielp Geodan ontwikkelaar Holder in 2 dagen bij het toevoegen van geo-informatie-bouwblokken aan een Betty Blocks-prototype-applicatie. Met deze applicatie kan het instituut zonaanbidders waarschuwen wanneer het tijd is om te smeren. Aangezien de zonkracht locatieafhankelijk is, speelt geo-informatie hierbij een belangrijke rol.’ Naast een maatschappelijke relevante case is dit een goed voorbeeld van wat low-code in minimale tijd kan doen.