Crowd Simulation

Research and developments: Interview met Corentin

In de nieuwe rubriek "Research and developments" nemen we jullie mee in de wereld van onze Research afdeling.

 

Corentin werkt als ontwikkelaar bij het research team van Geodan. Als ontwikkelaar heb je data nodig om iets te kunnen ontwikkelen. Samen met het team doet hij onderzoek naar data om dit te kunnen analyseren voordat ze prototypes maken. Voor deze blog serie hebben wij hem een aantal vragen gesteld om een beter beeld te krijgen over hem en de werkzaamheden binnen het team.

Corentin Kuster

Meer weten?

Corentin Kuster (portret)

Neem gerust contact met ons op. 

Corentin is onze expert op dit gebied.

Neem contact op

Hoe ben je in het research team terecht gekomen?

Eigenlijk ben ik een engineer, in Frankrijk heb ik mijn diploma behaald. Dat is meer gerelateerd aan energie, gebouwen en omgevingen. Daarna heb ik mijn PhD behaald in Cardiff, UK. Wanneer je werkt met gebouwen en omgevingen kom je snel terecht in de GIS. Tijdens deze studie deed ik een onderzoek naar smart cities. Toen ik klaar was met mijn PhD, ben ik op zoek gegaan naar een onderzoekspositie. Eigenlijk overal, maar vooral in Nederland. Ik zocht een bedrijf dat sterk is met GIS en Geo Spatial data. Dat was al iets waar ik mee werkte en daar wilde ik graag in verder werken. 

Ik kwam al snel bij Geodan terecht. Een organisatie met een researchafdeling die betrokken is in meerdere overheidsprojecten. Projecten waar data, smart cities en Geospatiele informatie een grote rol spelen. Het voelde voor mij heel natuurlijk om hier te solliciteren omdat ik hier al ervaring in had en "to pursue my research journey".

Is er een reden dat je van Frankrijk, naar UK naar Nederland bent gegaan om te studeren en te werken?

Nederland is heel erg geavanceerd in technologie en geospatial data. Als onderzoeker heb je data nodig om mee te werken en mee te experimenteren. In Nederland heb je hier een groot speelveld voor want bijna alle data is beschikbaar. Dat is niet overal zo, in Frankrijk wordt niet alle data vrijgegeven. Omdat dit in Nederlands wel zo is, stimuleerde mij dat om hier te werken.

Kan je een gemiddelde werkdag beschrijven? Welke werkzaamheden voer je uit?

Ik werk nu aan een project over crowd simulation. We proberen uit te zoeken hoe voetgangers zich verplaatsen in steden. Dit project is een jaar geleden begonnen, want we wilden onderzoeken hoe het covid19 virus zich zou verspreiden en hoe we verdere verspreiding zouden kunnen. Wanneer er veel voetgangers in een stad zijn, is dit mogelijk een risicovolle situatie.

We werken in ons research team met een agile methode, dus we beginnen elke dag met een stand-up meeting. Daarnaast hebben we een bord met taken onderverdeeld in de categorieën to do, doing en done. We bespreken dan de taken en soms hebben we meer reflectie nodig of een brainstormsessie. Omdat ons werk erg innovatief en vernieuwend is moeten we veel brainstormen en reflecteren over welke technologie of data we het beste kunnen gebruiken. Maar ook over wat de eindgebruiker wil of verwacht. We hebben eigenlijk dagelijks contact, ook met het thuiswerken spreken we elkaar dagelijks en bellen we veel.

Wat zijn de leukste kanten van je werk?

Voor mij is het de vrijheid die we hebben in het ontwikkelen van producten, het team geniet daar ook van. Omdat we in de experimentele fase van producten en innovatie zitten hebben we een grote mate van vrijheid qua technologie en data die we kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van prototypes. Het werkt niet altijd als een kant en klaar product maar de eisen van het product zijn ook niet per se van toepassing op het gebruik, dus we hebben meer vrijheid om met dingen te experimenteren. Soms mislukt het, soms gaat het goed.

Het meest interessante is om nieuwe aankomende dingen te laten zien waarvan we denken dat ze écht in de industrie zullen gebeuren. Dat is heel interessant als je net als ik nieuwsgierig bent. Om te weten hoe het niet alleen nu zal werken, maar ook hoe het werkt in de komende 5 of 10 jaar.

Hoe ziet volgens jou de toekomst eruit in dit maatschappelijk thema?

Met de huidige covid crisis is het duidelijk wat we in dit thema kunnen doen. Ik denk dat we lessen zullen trekken uit deze pandemie. Meer inspanning en meer gedachten over hoe we verspreiding van ziekten kunnen voorkomen. We zijn eigenlijk net begonnen met een project, over het onderwerp gezondheid en hoe we kunnen voorkomen dat dit over de landsgrens gaat. Door wat er nu gebeurt rondom covid zal dit onderwerp de komende decennia groeien. Omdat we er nu onderzoek naar doen en leren van de huidige situatie zullen we de volgende keer optijd zijn met  actie ondernemen voordat alles zich verspreidt; we zullen beter voorbereid zijn.

Op welke maatschappelijke thema’s richten jullie je?

Op dit moment richt het onderzoek waar ik aan meewerk zich vooral op de thema's gezondheid en crisis management. We hebben een project gestart rondom covid, maar het is natuurlijk ook toepasbaar op andere gezondheidsproblemen en risico’s. We zoeken nu vooral uit hoe voetgangers zich als groep gedragen en hoe we kunnen voorkomen dat ze te veel in contact met anderen komen. Maar het kan ook goed zijn voor veiligheid, want het kan gevaarlijk zijn wanneer er te veel mensen op dezelfde plek aanwezig zijn, zoals bij evenementen als koningsdag waar altijd veel publiek is. Ons prototype probeert de risico's te voorspellen in deze gebieden.

Met welke partijen of universiteiten hebben jullie samenwerkingen (gehad)?

We werken het meeste samen met publieke partners zoals Gemeente 's-Hertogenbosch en binnenkort ook met Gemeente Breda. Maar we werken ook met Geonovum, een publieke organisatie voor geo-standaarden. En ook met CBS hebben we een samenwerking, waar wij toegang krijgen tot hele bruikbare data. We hebben een goed netwerk opgebouwd. En doordat Henk Scholten (emeritus) hoogleraar is aan de VU opent dat ook deuren voor ons om met universiteiten samen te werken zoals de VU. We worden een paar keer per jaar gevraagd om mee te doen aan Europese projecten en samen met de universiteiten en andere publieke organisaties werken we dan aan verschillende projecten.

Wat zijn momenteel de belangrijkste ontwikkelingen binnen dit vakgebied?

Op dit moment is dat de Digital Twin. Deze digitale presentatie van een fysieke omgeving is de volgende fase van digital mapping. Het einddoel hierin is om zoveel mogelijk informatie te integreren in de Digital Twin. Real time data, verkeersinformatie en – zoals ik al eerder vertelde – informatie over voetgangers en hun bewegingen. Maar ook data over bijvoorbeeld de CO2-uitstoot is belangrijk. Eigenlijk alles waardoor we onze omgeving beter kunnen beheren. De informatie die de Digital Twin ons geeft, kunnen wij vervolgens aan de juiste mensen presenteren ten behoeve van efficiëntere oplossingen in het verkeer of beslissingen om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit is natuurlijk een groot maatschappelijk thema, maar eigenlijk kan je hier heel veel thema’s aan verbinden. Dit zal veel invloed gaan hebben in de toekomst. 

Ik werk ook aan de Digital Twin. We hebben nu een simulatie geïntegreerd waar jij als gebruiker eigenlijk kan spelen met de omgeving. Je kan kijken wat er gebeurt als je een straat afsluit en hoe het verkeer dan verder stroomt. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld een event gaat plaatsvinden en je wilt voorkomen dat het in sommige straten te druk wordt.

Is er een project dat er nog niet is, maar jou heel leuk lijkt om te doen in de toekomst?

Op dit moment is er ook een grote veel te doen rondom Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). We zijn hiermee begonnen, maar doen voornamelijk voorspellingen. Bijvoorbeeld hoeveel auto’s er gaan parkeren, welke straat er morgen druk is om 20.00 uur of hoeveel energie consumptie zonnepanelen gaan opleveren. Dit onderdeel van AI is nog niet heel erg aanwezig, ook niet in de Digital Twin. Het zou heel interessant zijn om objecten te kunnen detecteren. De Digital Twin kan nog niet vertellen of je naar een auto of naar een boom kijkt. Met AI en ML zou dit wel kunnen, het zou een hele handige functie zijn als we dit integreren in 3D-kaarten. Dat is een goed voorbeeld van wat voor soort technologie we nog meer willen integreren in de Digital Twin.

Meer weten over hoe onze research afdeling? Neem gerust contact met ons op. Corentin is onze expert op dit gebied.

> Neem contact op