Datadinsdag Dagelijkse BAG Updates 2 (1)

#DataDinsdag: Dagelijkse BAG-updates

De komende negen jaar worden er 100.000 woningen gebouwd in Nederland. Daarnaast stoten steeds meer bedrijven kantoorpanden af en toveren ze om tot woningen. Veel adressen wijzigen, komen erbij of verdwijnen, en dat heeft direct invloed op de bezorgdiensten!

Alle wijzigingen in adresgegevens worden bijgehouden in de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Het Kadaster verzamelt deze gegevens, aangeleverd door de gemeenten. Zo worden updates in de BAG snel verwerkt. De meest gangbare routeplanners gebruiken echter vaak niet de meest actuele BAG- adresgegevens. Bij het zoeken naar zo’n nieuw adres gaat het dan mis. Vooral door de ambitieuze plannen voor de woningbouw in Nederland, is de verwachting ook dat de bezorgers vaker tegen fouten aanlopen en daardoor niet het juiste adres vinden of niet de optimale route rijden. Dat is natuurlijk zonde!

Het meest actuele adressenbestand van Nederland

Geodan maakt eerst een actuele dataset (AGN - Adressen en Gebouwen Nederland), welke bruikbaar is voor onze routeerservice. In de AGN dataset bevinden zich alleen actuele adrespuntenen dus geen, zoals in de BAG, adressen van gesloopte panden. 

 

Iedere dag worden er adreswijzigingen doorgevoerd in de BAG. De routeersservices van Geodan maken gebruik van alle actuele informatie uit de BAG. Wij voeren dagelijks updates uit zodat we alle actuele informatie als input gebruiken voor het routeren tussen twee of meerdere adressen en natuurlijk ook voor het geocoderen van adressen. Zo weet de bezorger- te voet, met de auto, de e-bike of de vrachtwagen - altijd de juiste locatie te vinden.

Bij gebruik van onze routeerservice kun je rekenen op:

  • Dagelijkse BAG-mutaties
  • Geosearch API beschikt dagelijks over nieuwe en gewijzigde adressen zodat je altijd naar nieuwe adressen kunt routeren
  • Map Services API beschikt dagelijks over nieuwe adressen, gebouwen en woonplaatsen in de WMS en WFS
  • De fundering is gebouwd om ook onze klanten aan te sluiten op de wijzigingen in de BAG (events) zodat zij hun eigen database kunnen updaten
  • Vier keer per jaar een update van het autonetwerk waarbij de nieuwste wegen toegevoegd worden

Het proces is zo ingericht dat anderen zich ook op onze AGN-mutatieberichten zouden kunnen abonneren. Klanten zouden dan ook door henzelf beheerde adresdata kunnen updaten op basis van onze berichten.