Live Verkeersdata (1)

#DataDinsdag: Live verkeer

We hebben in Nederland zo’n 13 miljoen wegvoertuigen. Om al deze voertuigen in goede banen te leiden is een goed beeld van de verkeerssituatie belangrijk. Zeker als er iets acuut op de weg gebeurt, hebben we actuele verkeersinformatie nodig om op cruciale momenten te kunnen bijsturen. Deze DataDinsdag gaan we verder in op het gebruik van live verkeersinformatie. 

Snel van A naar B

Drukte op de weg is ongewenst, we willen zo snel mogelijk van A naar B. Omdat we een afspraak of uitje hebben, of omdat er goederen bezorgd moeten worden. Gelukkig hebben we een goed beeld van de verwachte drukte op verschillende tijdstippen. Dit wordt berekend op basis van de vele historische gegevens over wegverkeer. Dus naast te vertrouwen op onze eigen ervaringen zegt ook onze navigatie dat je bijvoorbeeld beter in de nacht kunt rijden dan in de spits om een soepele reis te hebben. 

Belang van live data

Maar er kunnen zich uiteraard altijd ónverwachte situaties in het verkeer voordoen. Live gegevens over ons wegverkeer zorgen er op die momenten voor dat er sneller en veiliger gehandeld kan worden. Bijvoorbeeld voor het detecteren van ongevallen en snellere incidentafhandeling of het omleiden van voertuigen bij evenementen. Waardevolle informatie voor het aansturen van de verkeersregelaar of weginspecteur en het veranderen van de elektronische matrixborden boven de weg.

Soepeler en efficiënter

Niet alleen voor het overzicht bij verkeersmanagement maar ook bij het in-car routeren is live verkeer van groot belang om sneller in te spelen op deze afwijkende situaties. Verkeersdeelnemers kunnen live gegevens ontvangen in hun eigen voertuig, via bijvoorbeeld een navigatiesysteem, om last-minute alternatieve routes aangereikt te krijgen. Zo worden juist ook de fijnmazige verkeersbewegingen soepeler, en wordt goederenvervoer dus steeds efficiënter.

Nederlandse Databank Wegverkeerssgegevens

Live verkeersgegevens worden op verschillende manieren beschikbaar gesteld. We hebben in Nederland een waardevolle open dataset beschikbaar die live verkeer op de Rijkswegen per minuut met ons deelt. Dit is de Nederlandse Databank Wegverkeerssgegevens (NDW). Er bevinden zich zo’n 20 duizend meetlussen in het wegdek. Deze meten gegevens van voertuigen wanneer hier overheen gereden wordt. Dit zijn gegevens als snelheid, intensiteit en gewicht. Door hun dekking op alle rijkswegen geven zij een realistisch beeld van de verkeerssituatie. 

Floating Car Data

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Floating Car Data (FCD). Dit zijn gegevens die uit mobiele apparaten zoals navigatiesystemen van voertuigen komen die gegevens over hun locatie en snelheden delen. Qua locatie zijn deze gegevens nog iets specifieker omdat het om daadwerkelijke GPS locaties gaat. Wel kan het zijn dat de gegevens iets minder representatief zijn doordat dekking van gebruikers minder is. Er zijn meerdere private partijen aanbieders van dit soort gegevens. Wij gebruiken bijvoorbeeld de gegevens van onze partner TomTom om onze actuele routes te verbeteren. 

Verkeersmanagement Dashboards

Wij zetten de live verkeersgegevens dus op verschillende manieren actief in. Onder de motorkap door te alarmeren en voor taakafhandeling. En visueel bij onze Verkeersmanagement Dashboards om de dynamiek en drukte inzichtelijk op de kaart te zien. 

Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk de live verkeersinformatie in onze viewer.

> bekijk de viewer

 

Live verkeer feitjes

  • Dagelijks rijden er volgens de weglussen op onze rijkswegen gemiddeld 2200 voertuigen per uur. Utrecht is het drukst, daar rijdt per uur zelfs bijna het dubbele van dit aantal. 
  • Onlangs heeft Flitsmeister zijn FCD beschikbaar gesteld aan NDW om analyses rondom verkeersinformatie nauwkeuriger te maken
  • Geodan doet onderzoek in het analyseren en verwerken van de Big Data van NDW vanuit de NDW Data Science Society 
  • Naast live gegevens over de algemene verkeerssituatie is er veel baat bij het live volgen van eigen voertuigen. We zullen daarom een specifieke #datadinsdag wijden aan Track en Trace.