Lisannel Aerial Photograph Captured By A Drone Dutch Landscape 8627Bfd4 Dcf1 4114 9Bf2 7Bdfab5f18fb

Van QGIS, MapInfo en ArcGIS: cursussen en systemen om je GIS-kennis mee uit te breiden

Ontdek de onmisbare kracht van GIS in het analyseren van data en het onthullen van waardevolle inzichten. Bij Geodan ondersteunen we dagelijks bedrijven en overheden bij het creëren van deze inzichten door het slim combineren van data met locatiegegevens. Leer hoe we met behulp van GIS-systemen zoals QGIS, MapInfo en ArcGIS complexe analyses uitvoeren en welk systeem het beste bij jou past. In deze blog vertellen we de verschillen tussen deze 'die hard' GIS-applicaties en delen we kort de voor- en nadelen. Na het lezen van dit artikel, weet je welk GIS-systeem jouw data-analysevaardigheden naar een hoger niveau tilt.

Ga snel naar: QGIS - MapInfo - ArcGIS Pro

We lichten drie geografische informatiesystemen (GIS) uit: ArcGIS Pro, MapInfo en QGIS toe. Elk systeem biedt unieke mogelijkheden voor het analyseren en visualiseren van gegevens met een gemeenschappelijke locatiefactor.

 • Wil je meer weten over ArcGIS Pro? Navigeer dan naar de uitleg en voor- en nadelen van ArcGIS Pro.
 • Ben je geïnteresseerd in MapInfo? Ontdek hoe dit GIS-softwarepakket je in staat stelt om data en GIS-bestanden te visualiseren, analyseren en aanpassen, met een focus op eenvoudige taken en betaalbare licenties.
 • Of misschien trekt QGIS je aandacht? Leer over de voordelen van deze gratis en open-source GIS-software. 

Of je nu meer wilt weten over ArcGIS Pro, MapInfo of QGIS en duik in de details van het systeem dat je interesseert.

Sparren over wat het beste bij jou past? Neem contact op voor persoonlijk advies en hoe wij kunnen ondersteunen.

Bij Geodan helpen we dagelijks bedrijven en overheden met GIS. Een mooi voorbeeld is het combineren van CBS data, klanteigen data en nieuwbouwdata, bijvoorbeeld om inzicht te geven in de meest geschikte locaties voor nieuwe vestigingen. We werken hierbij met allerlei verschillende GIS systemen en die ervaring gebruiken we om in deze blog jou de verschillen tussen een aantal GIS systemen uit te leggen.

QGIS: open source GIS voor geografische analyses en kaartcreatie

QGIS is open source systeem wat de wereld van geografische informatie systemen toegankelijk maakt voor velen. Ontwikkeld door een team van toegewijde vrijwilligers, biedt QGIS een breed scala aan functionaliteiten om gegevens van alle soorten GIS-bestanden te visualiseren en uitgebreide analyses uit te voeren.

Een van de grootste voordelen van QGIS is het feit dat het gratis en open source is. Dit betekent dat je geen dure licenties hoeft aan te schaffen en de software vrij kunt gebruiken, aanpassen en delen met anderen. Het is een ideale keuze voor zowel individuele gebruikers als organisaties die op zoek zijn naar krachtige GIS-tools zonder financiële belemmeringen.

Wat QGIS nog aantrekkelijker maakt, is de enorme hoeveelheid online documentatie en ondersteuning. Met een bloeiende community van gebruikers over de hele wereld, kun je via verschillende forums vragen stellen, kennis delen en waardevolle inzichten opdoen. Deze betrokkenheid van de community creëert een rijke leeromgeving waarin je kunt groeien en je vaardigheden in GIS kunt ontwikkelen.

Hoewel er geen officieel supportteam beschikbaar is om te bellen in geval van problemen, biedt de actieve community vaak snelle en nuttige antwoorden op vragen en uitdagingen die je tegen komt. Het is een gemeenschap die gedreven wordt door passie en een wens om elkaar te helpen slagen in hun GIS-projecten.

QGIS cursus

Het ontwikkelteam van QGIS brengt regelmatig updates uit om de software te verbeteren en nieuwe functies toe te voegen. Deze updates zorgen voor een gestage groei en geven gebruikers toegang tot de nieuwste technologieën en verbeteringen. Het is echter belangrijk om te weten dat bij sommige updates bepaalde functionaliteiten anders kunnen werken. Het wordt aanbevolen om up-to-date te blijven met de laatste versies en te profiteren van de voortdurende verbeteringen.

Check onze QGIS cursus

Interessante wist-je-datjes over QGIS:

 • QGIS ondersteunt een breed scala aan bestandsindelingen, waaronder Shapefiles, GeoTIFF, PostGIS en nog veel meer.
 • Het is mogelijk om QGIS aan te passen en uit te breiden met behulp van plugins, waardoor extra functionaliteiten en tools beschikbaar worden.
 • Het wordt wereldwijd gebruikt door professionals, academici, overheidsinstanties en non-profitorganisaties voor diverse toepassingen, zoals ruimtelijke planning, natuurbehoud, crisisbeheer en landbeheer.
 • QGIS, ook wel bekend als Quantum GIS, werd opgericht door Gary Sherman. Hij startte het project in 2002 met als doel een gebruikersvriendelijke en krachtige GIS-software te creëren.

Meer weten over QGIS of één van onze cursussen? Laat het ons weten en wij nemen vrijblijvend contact op om jou verder te helpen.

QGIS voordelen

 • Gratis/open source
 • Gebruiksvriendelijk
 • Uitgebreide GIS opties
 • Werkt goed met alle typen GIS-bestanden
 • Veel online documentatie/instructievideo’s
 • Online community die vragen kan beantwoorden 

Nadelen van QGIS

 • Geen helpdesk om te bellen als je vragen hebt
 • Update van het programma kan er ook toe leiden dat bepaalde functionaliteiten anders werken

MapInfo: laagdrempelige oplossing voor gegevens beheer, analyse en visualisatie

MapInfo, ontwikkeld door Precisely, is laagdrempelige GIS-software die organisaties in staat stelt om geografische gegevens te visualiseren, analyseren en aan te passen. Hoewel het minder uitgebreid is dan QGIS en ArcGIS Pro, voldoet MapInfo ruimschoots aan de behoeften van de meest voorkomende GIS-werkzaamheden.

Als een goed alternatief voor organisaties die geen complexe analyses willen uitvoeren en enig risico zien in het gebruik van opensource-software zoals QGIS, biedt MapInfo een betrouwbare en gebruiksvriendelijke oplossing. Het stelt gebruikers in staat om geografische gegevens effectief te visualiseren en biedt basis-GIS-opties voor het uitvoeren van essentiële taken.

MapInfo heeft een sterke focus op datavisualisatie, waardoor gebruikers in staat zijn om aantrekkelijke en informatieve kaarten te creëren. Met de mogelijkheid om gegevens aan te passen en GIS-bestanden te bewerken, biedt het gebruikers flexibiliteit bij het aanpassen van geografische gegevens aan specifieke behoeften.

MapInfo Pro

Wil jij ook in korte tijd de basisvaardigheden van MapInfo Pro machtig zijn? In onze tweedaagse basiscursus MapInfo Pro, waarin theorie wordt afgewisseld door veel hands-on, maak je kennis met de meest gebruikte functionaliteit binnen MapInfo Pro.

Bekijk het cursusprogramma

Wist je dit al over MapInfo?

 • MapInfo is een van de oudste commerciële GIS-softwarepakketten en werd voor het eerst uitgebracht in 1986.
 • Het heeft een sterke aanwezigheid in verschillende sectoren, waaronder stedelijke planning, vastgoedbeheer, logistiek en transport.
 • MapInfo ondersteunt een breed scala aan gegevensindelingen, waaronder shapefiles, geodatabases en CAD-bestanden.

Op een rijtje: voordelen van MapInfo

 • Geschikt voor visualisatie van GISdata
 • Basis GIS opties
 • Betaalbare licenties supportteam voor vragen 

Nadelen van MapInfo

 • Beperkte online community
 • Complexere GIS analyses wat lastig uit te voeren

ArcGIS Pro: krachtige GIS-applicatie van Esri

ArcGIS Pro, ontwikkeld door Esri, is een GIS-applicatie die indruk maakt met zijn kwaliteit en functionaliteiten. Het is een platform met uitgebreide mogelijkheden voor zowel eenvoudige als complexe GIS-analyses.

Met ArcGIS Pro kunnen gebruikers geografische gegevens visualiseren, analyseren en beheren op een intuïtieve en efficiënte manier. Het biedt een breed scala aan tools en functionaliteiten waarmee gebruikers gegevens in 2D en 3D kunnen verkennen, ruimtelijke relaties kunnen ontdekken en geavanceerde analyses kunnen uitvoeren.

Een van de voordelen van ArcGIS Pro is de uitgebreide documentatie die beschikbaar is over de verschillende tools en functionaliteiten. Gebruikers kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot informatie en handleidingen om hen te helpen bij het gebruik van de software. Daarnaast is er een grote online community van gebruikers die bereid zijn om te helpen bij eventuele problemen of vragen die zich kunnen voordoen.

Met ArcGIS Pro kun je real-time gegevens en sensorgegevens integreren voor het monitoren van live gebeurtenissen

ArcGIS Pro

Esri biedt ook een supportteam dat gebruikers kan assisteren bij het beantwoorden van vragen en het oplossen van technische problemen. Dit zorgt voor een betrouwbare ondersteuning en begeleiding bij het gebruik van ArcGIS Pro.

Het is belangrijk op te merken dat ArcGIS Pro een prijskaartje heeft. De licenties voor ArcGIS Pro kunnen prijzig zijn, vooral als je met een groter team tegelijk wilt werken. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten bij het plannen van het gebruik van deze software.

Benieuwd wat ArcGIS Pro voor jou kan betekenen?

Ik wil meer weten

Interessante wist-je-datjes over ArcGIS Pro:

 • ArcGIS Pro biedt geavanceerde mogelijkheden voor georuimtelijke analyse, zoals het berekenen van afstanden, het uitvoeren van overlay-analyses en het uitvoeren van ruimtelijke statistieken.
 • De software maakt gebruik van renderingstechnieken en optimalisaties voor betere prestaties bij het werken met grote datasets.
 • In 1969 richtte Jack Dangermond en zijn vrouw Laura het Environmental Systems Research Institute, Inc. (Esri) op.

Voordelen van ArcGIS

 • Uitgebreide GIS opties
 • Gebruiksvriendelijk
 • Uitgebreide documentatie en online community
 • Supportteam voor vragen

Nadelen van ArcGIS

 • ArcGIS Pro kan een prijzig GIS-platform zijn, zeker voor organisaties met beperkte budgetten of individuele gebruikers.

Conclusie: nog zo veel te ontdekken in de wereld van GIS

Het mag duidelijk zijn dat MapInfo, QGIS en ArcGIS Pro elk unieke kenmerken en voordelen hebben als het gaat om geografische informatiesystemen.

MapInfo biedt een solide GIS-platform dat geschikt is voor veelvoorkomende GIS-werkzaamheden, terwijl QGIS een gratis open source alternatief is met uitgebreide mogelijkheden en een grote online community. Aan de andere kant blinkt ArcGIS Pro uit in zijn gebruiksvriendelijkheid en krachtige functionaliteiten, zij het met een prijskaartje.

Als je meer wilt leren over GIS of hulp nodig hebt bij het oplossen van location intelligence vraagstukken, dan is Geodan de ideale partner. Geodan heeft uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van GIS en biedt onder andere cursussen om je vaardigheden te vergroten. Of het nu gaat om het combineren van data, analyseren van locatiegegevens of het verkrijgen van inzichten, Geodan staat klaar om je te ondersteunen met hun expertise op het gebied van location intelligence.

Neem contact op