Digital Twin MCA

Location intelligence voor NOVEX: ruimtelijke multi-criteria analyse als onderdeel van de Digital Twin

Geodan heeft uitgebreid onderzoek gedaan hoe location intelligence (geo-tools) bijdragen aan het oplossen van actuele en complexe ruimtelijke vraagstukken die verband houden met NOVEX. In dit onderzoek hebben wij de nadruk gelegd op de groeiende behoefte en strategie om meer datagedreven te werken.

De use-case: geschiktheid voor landbouw

Als praktijkvoorbeeld hebben wij landbouw als use-case genomen, specifiek gericht op het beheergebied van waterschap Aa en Maas. We hebben een omgeving gecreëerd waarin we verschillende gegevens hebben samengebracht, zoals grondwaterstanden, huidig landgebruik en het risico op droogtestress.

Inzicht met interactieve gewichtstoekenning

Om de geschiktheid voor landbouw te bepalen, kunnen gebruikers verschillende "gewichten" toekennen aan factoren zoals de afstand tot natuurgebieden en de hoogte van de grondwaterstand. Door dit interactief te maken, kunnen gebruikers de impact van deze gewichten direct inzien. Dit geeft planologen en beleidsmedewerkers een krachtig instrument om belangen af te wegen en ruimtelijke consequenties te begrijpen. Stakeholders kunnen meegenomen worden in de afweging zodat er meer beeld en begrip van de belangenafweging ontstaat.

 

Victor van Katwijk

Meer weten over de Digital Twin?

Victor van Katwijk

Neem gerust contact met ons op.
Victor van Katwijk is onze expert op dit gebied.

Mail mij

De techniek: de 3D-viewer voor NOVEX

Onze tooling voor NOVEX omvat een geavanceerde 3D-viewer waarmee een multicriteria-analyse rechtstreeks vanuit de gebruikersinterface kan worden uitgevoerd. Deze multicriteria-analyse is een gestructureerde benadering om potentiële beleidsoplossingen voor een specifieke uitdaging te rangschikken op basis van diverse criteria. Dit is tevens onderdeel van een Digital Twin. 

Aan de nieuwe interface van de 3D viewer hebben we een nieuwe module toegevoegd die het mogelijk maakt om per thema de lijst met relevante parameters (datasets) weer te geven. Gebruikers kunnen met behulp van sliders aangeven hoeveel gewicht ze aan elke parameter willen toekennen. Voor elke mogelijke configuratie kan de gebruiker vervolgens direct een kaart genereren met het resultaat. De werking van deze tool kan het beste worden ervaren in onze intuïtieve ruimtelijke viewer. Deze viewer is speciaal ontworpen voor gebruik voor planologen en beleidsmedewerkers. Je kunt de viewer direct gebruiken: NOVEX Ruimtelijke Viewer

Veelzijdige toepassingsmogelijkheden

Wij hebben de focus gelegd op de geschiktheid voor landbouw en dit kan worden aangepast aan andere use-cases en gebieden. Het biedt een flexibele benadering om factoren te verkennen die bijdragen aan "geschiktheid" en om ruimtelijke impact realtime te analyseren. Hierdoor kunnen belanghebbenden interactief betrokken worden bij het besluitvormingsproces. Zie hieronder een schermafdruk van de ontwikkelde ruimtelijke multi-criteria analyse tool

Versnelling in het ruimtelijk planningsproces

Deze viewer zit vol met potentie en wordt door belanghebbenden beschouwd als een volgende stap in het ruimtelijke planningsproces. Het is een transparante, objectieve en reproduceerbare manier van werken, waardoor belanghebbenden op elk moment de voortgang kunnen volgen. Dit draagt bij aan datagedreven werken. Wil je meer weten over dit instrument voor jouw NOVEX uitdagingen? Neem dan contact met ons op!

Victor van Katwijk

Meer weten over de Digital Twin?

Victor van Katwijk

Neem gerust contact met ons op.
Victor van Katwijk is onze expert op dit gebied.

Mail mij