case - Spoorweb

Spoorincidenten efficiënter oplossen

Om storingen en incidenten op het spoor zo snel mogelijk op te lossen, moeten alle betrokken partijen efficiënt samenwerken. Daarvoor hebben ze goede actuele informatie nodig. Dat lukt met het slimme informatie- en communicatieplatform SpoorWeb van ProRail. Het systeem werkt zelfs preventief.

Eén centraal systeem 

Infrastructuurbeheerder ProRail verhelpt dagelijks tientallen storingen en incidenten op het spoor. Daarvoor werkt het bedrijf nauw samen met vervoerders, (spoor)aannemers en hulpdiensten. Daarbij is actuele communicatie cruciaal, zowel tussen de samenwerkende partijen als met reizigers, omwonenden en de media. Doordat alle betrokken partijen hun eigen, soms verouderde communicatiemiddelen gebruikten, duurde het vaak lang voor iedereen op de hoogte was van de laatste ontwikkelingen van een storing of incident. Daarom klopte ProRail bij Geodan aan voor een efficiënt landelijk informatiesysteem.

 

 

“Het platform bewijst elke dag opnieuw hoeveel sneller we nu kunnen schakelen”

Martijn van der Weide, ProRail
Oplossing

Sneller schakelen met alle partijen

We betrokken Qognify bij het project: een bedrijf met ervaring in slim incidentmanagement. Samen ontwikkelden we SpoorWeb op basis van Qognify’s oplossing Situator, gecombineerd met delen van Geodans crisismanagementsuite. SpoorWeb alarmeert relevante partijen en berekent meteen de snelste route voor incidentbestrijders en hulpdiensten. Bovendien deelt iedereen alle informatie direct via het systeem. Zo ontstaat een realtime totaalbeeld van de situatie en genomen maatregelen. “Het platform bewijst elke dag opnieuw hoeveel sneller we nu kunnen schakelen bij de afhandeling van incidenten”, vertelt Martijn van der Weide, manager incidentenbestrijding van ProRail.

Resultaat

Van incidentmanagement naar impactmanagement

Essentieel bij incidentmanagement is leren van fouten en processen nog slimmer inrichten. Zo minimaliseert ProRail de impact van incidenten. Op basis van werkprocessen en verzamelde data ontwikkelen we afhandelscenario’s. Rapportages en analyses van het systeem leiden tot verbeteringen in procedures en functionaliteiten van het platform. Dankzij deze data kunnen ProRail en partners incidenten zelfs voorkomen. Door gegevens van slimme sensoren te combineren met historische data wordt bijvoorbeeld duidelijk welke wissels veel storingen veroorzaken. Die krijgen dan vaker preventief onderhoud. Zo dragen we bij aan meer veiligheid en punctualiteit op het Nederlandse spoor.  

case - OCCR Prorail 140.jpg

Improving railway operations through effective situation management. Een video over het slimme informatie- en communicatieplatform Spoorweb bij ProRail

Spoorweb bij ProRail