Goed onderbouwde beleidskeuzes vinden hun basis in betrouwbare gegevens uit het stelsel van basisregistraties. De Basisregistratie Ondergrond (BRO) is, in combinatie met de andere basisregistraties, onmisbaar voor een toekomstbestendig Nederland. De BRO brengt alle gegevens over de Nederlandse ondergrond bij elkaar die onder verantwoordelijkheid van de overheid worden verzameld. Bijvoorbeeld gegevens uit grondwaterputten, boringen en sonderingen. Die gegevens worden aangeleverd door de bronhouders, dit zijn bestuursorganen zoals gemeenten, provincies, waterschappen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en uitvoeringsorganisaties zoals Rijkswaterstaat (RWS).
Bodemdata zijn onontbeerlijk voor infraprojecten
Nederland staat voor een enorme opgave. Klimaatverandering, energietransitie, de woonopgave, aanleg van grootschalig infrastructuur: alles komt nu samen. Jaap Slootmaker, plaatsvervangend Directeur-Generaal Rijkswaterstaat: “Het wordt steeds drukker in de ondergrond. Heel bouwend Nederland moet daar rekening mee houden. Tegenwoordig kunnen we ondergrondgegevens goed vertalen in 3D-modellen. Zo wordt de ondergrond virtueel zichtbaar en toegankelijk. Als we op deze manier zo vroeg mogelijk in het planproces onder het maaiveld kijken, levert dat enorme kansen op!”
Dit artikel, geschreven in samenwerking met Martin Peersmann, is in februari 2019 gepubliceerd in OTAR, vakblad voor managers beheer en onderhoud infrastructuur.