Kruispunt Ondergrond

#DataDinsdag: Dichtheid kabels en leidingen

De Data-Dinsdag is weer terug van vakantie. Ook de bouwvak is grotendeels ten einde en dat betekent dat er weer graafbewegingen zullen zijn. Dat het boven de grond druk is, zien we allemaal. Maar ook onder de grond is het in Nederland druk. Hoe kan het ook anders met kilometers aan kabels en leidingen om onze voorzieningen boven de grond waar te kunnen maken. Deze week bespreken wij de dichtheidsdata Kabels & leidingen.

Kabels en leidingen

Met 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen in de Nederlandse bodem is onze ondergrond overvol. Door maatschappelijke duurzaamheidsopgaven zoals de energietransitie, de klimaatadaptie en verdere verglazing voor Fiber to the Home (FttH) en de uitrol van 5G zal het aantal graafbewegingen en de hoeveelheid aan kabels en leidingen alleen maar verder toenemen. Deze drukte brengt uitdagingen met zich mee die vragen om meer onderzoek, meer actuele data en meer analyse wat er op een bepaalde locatie nog mogelijk is en hoe dat het beste kan worden aangepakt.

Dichtheidsdata

De dichtheidsdata kabels en leidingen laat de dichtheid van kabels en leidingen zien in de ondergrond op basis van meerdere factoren zoals o.a. aantallen en diepteligging. Vanwege de drukte in de ondergrond is het belangrijk om vooraf onderzoek te doen of een project op de voorgenomen locatie uitvoerbaar is en wat de eventuele alternatieven zijn. Door op de dichtheidsdata kaart te klikken kunnen het aantal kabels en leidingen op een betreffende locatie worden aangegeven. Bij de onderstaande afbeelding zie je een straat met de drukte in de ondergrond met een KLIC-melding. Groen betekent een lage dichtheid, oranje is middel dichtheid en rood is grote dichtheid.

Hoe komen wij tot deze data?

De basis van deze dataset is de KLIC-melding. De data in de KLIC-melding wordt gebruikt om een heatmap te genereren die de drukte in de ondergrond aangeeft op basis van aantallen en diepteligging. Deze data is niet altijd beschikbaar in de KLIC-melding, maar wordt aangevuld door gebruik te maken van de NEN7171-1, de norm voor ordening van ondergrondse netten.

Feitjes

  • In 2020 is er voor 38,4 miljoen aan directe graafschade veroorzaakt. Dit is een stijging van 10% van het aantal graafschades en een vergelijkbare stijging met het aantal graafbewegingen. De kans op graafschade is daarmee niet gedaald, maar licht gestegen.

  • Het totaal aantal graafschades in 2020 is gestegen naar 45.102 waarbij bij 1:17 graafwerkzaamheden graafschade is veroorzaakt.

  • 30% van de graafschades is veroorzaakt door onzorgvuldig graven van de grondroerder, waardoor er 15.000 graafschades vermeden hadden kunnen worden.

  • In 2020 ontstond er bij 5,85% van de ongeveer 770.000 graafwerkzaamheden schade aan kabels en leidingen.

Hoe wordt deze data gebruikt?

Deze data is interessant voor ontwerpers/engineers in de ontwerpfase van een project. Zij kunnen bij het ontwerpen al rekening houden met de drukte in de ondergrond op een bepaalde locatie en daar nader onderzoek naar laten doen. Maar de dataset kan natuurlijk ook bij kortcyclische of storingswerkzaamheden worden ingezet in de werkvoorbereiding- en/of uitvoering van een project. Door vooraf onderzoek te doen naar de situatie onder de grond kan er graafschade worden voorkomen.