Screenshot Services.Geodan.Nl 2021.10.19 10 36 26

#DataDinsdag: Energiearmoede

De prijzen voor elektriciteit en gas zijn afgelopen maanden hard opgelopen en de verwachting is dat ze ook de komende maanden nog verder zullen stijgen. Wie in 2022 een nieuw energiecontract af wil sluiten, is waarschijnlijk 500 euro per jaar duurder uit dan in 2020. Dit komt doordat de gasprijzen sinds de zomer bijna verdubbeld zijn, daarom zal iedereen met een lopend contract met variabele prijzen vanaf januari ook meer gaan betalen.

Iemand die in een slecht geïsoleerde woning woont zal meer energie moeten verbruiken om zijn woning net zo warm te houden als een beter geïsoleerd huis. En betaalt hier dus ook meer voor. Wanneer iemand minstens 10 procent van zijn of haar inkomen aan energie uitgeeft, spreken we van energiearmoede. In Nederland zijn dit ruim 650.000 huishoudens. Maar waar bevinden deze huishoudens zich?

Door verschillende gegevens op de kaart visueel te combineren kunnen we meer inzicht krijgen in hoe de kwetsbare groepen voor energiearmoede ruimtelijke verspreid zijn door het land. Het gemiddelde energielabel van een buurt geeft o.a. aan hoe goed woningen geïsoleerd zijn, en is dus een indicatie van het geschatte energieverbruik voor warmte. De kaart met het aandeel huishoudens met een laag inkomen geeft aan in welke buurten de meeste huishoudens wonen met een grotere kans om eerder in de knel te komen.

Feitjes

  • Eén van de redenen voor de stijgende energieprijzen is dat de gasbergingen door het koude voorjaar al vrij leeg waren.
  • Ook varen schepen met vloeibaar gas naar Azië, omdat ze daar meer betalen voor het gas.
  • De aanleg van de nieuwe Russische gaspijpleiding Nord Stream 2 is afgelopen zomer afgerond. Het wachten is nog enkele vergunningen voor de leiding in gebruik kan worden genomen. Mogelijk zullen de energieprijzen daardoor weer iets zakken.