Storymap Computable Awards

Genomineerd! Storymap ‘Hergebruik en ontmanteling olie- en gasinfrastructuur’

Enorm trots zijn we op de nominatie voor een Computable Award 2021. De storymap ‘Hergebruik en ontmanteling olie- en gasinfrastructuur’, gemaakt in opdracht van ministerie BZK, gooide hoge ogen bij de jury: ‘Nog niet eerder werd een dergelijk project op deze wijze geïnitieerd.’ Een mooie opsteker voor de keuze en uitwerking van de ingewikkelde en veelomvattende thematiek in een storymap. 

 

Het publiek en de vakjury bepalen welke nominatie uiteindelijk de Computable Award 2021 in ontvangst mag nemen. Vanaf 5 juli kan er worden gestemd.

Toegankelijk maken van ingewikkelde materie

Vanuit programma Basisregistratie Ondergrond (BRO) kwam de vraag hoe de bestaande infrastructuur voor olie- en gaswinning in de toekomst aangewend kan worden, nu zij het einde van hun economische levensduur naderen. Kunnen die pijpleidingen, platforms en gasvelden een nieuwe bestemming krijgen, voor bijvoorbeeld transport en opslag van groene energie? En welke dan? Geen alledaagse kost voor iedereen. Dus werd gekozen om een storymap, een gevisualiseerde verhaallijn, te maken. 

Van de vraag waarom de energietransitie nodig is tot hoe de bestaande olie- en gasinfrastructuur wordt ontmanteld en hergebruikt. En van het ontstaan van olie- en gasvelden tot alles over de Mijnbouwwet. Gecompliceerde discipline-overstijgende materie wordt, gebundeld in één storymap, op een verhalende manier stapsgewijs aan de lezer aangeboden. Met spectaculaire 3D- en 2D- visualisaties, digital twins en video’s worden complexe thema’s over onder andere ondergronds ruimtegebruik teruggebracht naar een helder en compact beeldverhaal.  Zo wordt de lezer stap voor stap meegenomen.

Olieplatform

Op zo’n 13 kilometer uit de kust van Scheveningen ligt het platform Q13-A. Hier zal een wereldprimeur plaatsvinden op het vlak van energie-innovatie, wanneer er voor het eerst groene waterstof geproduceerd wordt op een productieplatform op de Noordzee.

3D als hulpmiddel bij beeldvorming en kennisoverdracht rondom complexe thema’s

Ondergrond

Hier is gevisualiseerd hoe de boringen door verschillende aardlagen naar het gasveld lopen 

Met de complimenten van de jury

Deze heldere presentatie kreeg van de jury een groot compliment. Het juryrapport sprak verder over zeer onderscheidende toegevoegde waarde en een hoge mate van complexiteit door de brede samenwerking. Juist die bereidheid van en tussen de vele verschillende partijen die onderdeel uitmaakten van dit project, viel in de smaak bij de jury. Geodan werkte hiervoor samen met ministerie BZK (Basisregistratie Ondergrond), Staatstoezicht op de Mijnen (ministerie EZK), TNO, Nexstep, Nogepa, EBN, Neptune Energy en StoryMap. 

Al eerder werkte Geodan mee aan andere storymaps voor het ministerie BZK, onder andere over Project Sterke Lekdijk: Met de BRO op zoek naar het “risico-DNA” van de Lekdijk. Amstelstad: 3D ruimtelijke ordening met het oog op de energietransitie en Amelisweerd: Besluitvorming rond de A27/A12 Ring Utrecht.

Breng ook je stem uit!

Van de 27 voordrachten in de categorie Overheidsprojecten zijn er 5 genomineerd. Met inzendingen vanuit onder andere Rijkswaterstaat, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag en Gemeente Groningen, en ministerie van LNV bevinden we ons in goed gezelschap. In november vindt de uitreiking van de Computable Awards plaats. 

Vanaf 5 juli kan er worden gestemd op de genomineerden. Wil je ook een stem uitbrengen? Ga dan naar de stemmodule.