Leefbare slimme stad

Van populaire game naar duurzaamheid

Duurzaam gamen

Op 23 juni 2018 lanceerden wij Ecocraft: een computerspel met een educatief karakter, gebaseerd op het populaire Minecraft. Dit deden wij in nauwe samenwerking met SPINlab (Spatial Information Laboratory) van de Vrije Universiteit. Met het spel kun je de echte wereld in een virtuele omgeving duurzamer maken. Zo leer je welke stappen nodig zijn voor een energiezuinigere woonwijk.

 

Het belang van duurzaamheid

Onze planeet kan de vraag naar grondstoffen niet meer aan. Daarom stelde de Verenigde Naties (VN) duurzame ontwikkelingsdoelen op, die naast Nederland door 192 landen ondertekend zijn. Maar hoe breng je die in praktijk? Gedragsverandering begint bij bewustzijn en gamificatie is een leuke en effectieve manier om dit doel te bereiken. Bovendien sluit een spel perfect aan op de belevingswereld van jongeren. Maar omdat het heel intuïtief werkt, kan het ook gebruikt worden als burgerparticipatietool voor andere doelgroepen.

Creatieve én uitvoerbare ideeën

Ecocraft is gebaseerd op de populaire game Minecraft. In het spel kun je met allerlei bouwblokken een eigen wereld maken. Minecraft wordt vaak omschreven als de virtuele variant op lego en werd al vaker met succes in het onderwijs ingezet. Het spel vergroot namelijk het ruimtelijk inzicht, maar kan bijvoorbeeld ook de geschiedenisles ondersteunen, omdat er complete historische steden en gebouwen kunnen worden nagebouwd. Ecocraft voegt duurzame elementen toe aan de mogelijkheden van Minecraft. Denk aan zonnepanelen en windmolens. Het spel werd in Nederland al meerdere keren succesvol getest. Inmiddels slaat Geodan de handen ineen met de VN om Ecocraft op wereldwijde schaal in te zetten.

Met de VN op weg naar een duurzamere wereld

Ecocraft is officieel gelanceerd tijdens het Livable Smart Cities by Design-event in juni 2018. Daarbij was onder anderen Jan Dusik, Europees directeur van het United Nations Environmental Program (UNEP), aanwezig. Stichting EduGIS en UNEP ondertekenden ook een Memorandum of Understanding. Het gezamenlijke doel is steeds meer gegevens, die nodig zijn om de wereld te verduurzamen, openbaar toegankelijk te maken en aan Ecocraft te koppelen. We starten dicht bij huis in Amsterdam Zuidoost, maar als eerste grote Europese stad haakt waarschijnlijk Warschau aan.

De wereld gamend verduurzamen

Binnen Ecocraft kun je oplossingen ontwerpen en testen om de wereld te verduurzamen. Ecocraft focust nu op de energietransitie: de overgang naar duurzame energie. In de toekomst breiden we Ecocraft uit om ook andere duurzame uitdagingen met gamificatie onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld om te onderzoeken hoe we slim met voedselproductie en -transport om kunnen gaan, of hoe we steeds meer grondstoffen kunnen hergebruiken