Producten&diensten Incidentmanagement mobiliteit

Optimale route langs klanten

Rhenus Datavernietiging stuurt dagelijks tien vrachtwagens langs klanten door het hele land om archieven op te halen of ter plaatste te vernietigen. Geodan berekent de meest efficiënte route. Dat bespaart veel tijd en geld.

Logistiek slimmer plannen

Rhenus Datavernietiging helpt bedrijven om archieven veilig en betrouwbaar te vernietigen, of die nou op papier staan of op harde schijven. Met tien vrachtwagens haalt Rhenus jaarlijks zo’n 10.000 archieven op bij bedrijven of vernietigt ze ter plaatse. Om logische routes te bepalen, sorteerde een planner de klanten per dag en per route op postcodenummer. Vervolgens bestudeerde zij de kaart om de route handmatig nog wat te optimaliseren. Chauffeurs klaagden soms over onlogische routes en kozen dan hun eigen weg. Toen de vrachtwagenlogistiek ter sprake kwam in een overleg tussen manager Kees Hilhorst en Geodan-medewerker Bert Scholten, bood hij aan om mee te denken over een oplossing.

Oplossing

Beste volgorde, snelste route

Geodan had al een bijpassende webservice: de TSP-service, het antwoord op het Travelling Salesman Problem (TSP). Het geeft antwoord op de vraag: wat is de meest logische route langs een reeks van adressen? Rhenus heeft TSP zelf kunnen integreren in haar eigen software. De TSP-service maakt achter de schermen gebruik van Geodans vrachtwagennetwerk, met daarin data van partner TomTom. Daarin is voor het hele wegennetwerk te vinden welke snelheid vrachtwagens gemiddeld genomen rijden. Dit bepaalt samen met bijvoorbeeld mogelijke belemmeringen voor vrachtwagens, zoals brughoogtes, de efficiëntste route om klanten te bezoeken.

Resultaat

Flinke kostenbesparing

Geodans services maken de routes een stuk efficiënter. Hilhorst: “Dat scheelt heel veel tijd. Bovendien blijven we onafhankelijk van externe experts, omdat we met onze eigen systemen blijven werken en hier zelf inzichten uit kunnen halen.” Uit een vergelijking met de handmatige planning, bleek dat Rhenus op jaarbasis bijna € 50.000 kan besparen. Met een tip van de chauffeurs is de dienst nog verder geoptimaliseerd: de verste klant komt bovenaan de lijst, zodat zij die nog voor de files bereiken. Rhenus is enthousiast en wil met Geodan kijken naar uitbreiding met een notificatieservice om klanten op de hoogte te brengen van de verwachte aankomsttijd.

“Het scheelt heel veel tijd en maakt ons onafhankelijk van experts”

Kees Hilhorst, Rhenus Datavernietiging