Producten&diensten Incidentmanagement mobiliteit

Traveling Salesman Problem opgelost

Er zijn verschillende oplossingen door de jaren heen ontwikkeld voor het travelling salesman problem, waaronder de Brute Force-methode, heuristische algoritmen en evolutionaire algoritmen. Geodan heeft al jaren antwoorden op het Traveling Salesman Problem (TSP). Dit zelfs gesimplificeerd in de vorm van een toegankelijke webservice. Het geeft antwoord op de vraag: wat is de meest logische route langs een reeks van adressen? In dit artikel vind je uitleg over wat het probleem inhoudt en hoe je het na het lezen van dit artikel zelf kan oplossen.

Probeer API gratis

De uitdaging van het Travelling Salesman Problem

Het travelling salesman problem is een bekend probleem binnen de wereld van de wiskunde, computerwetenschap en komt in de praktijk vaak bij logisitkek voor.

Het gaat om het vinden van de kortste route die een zogenaamde reizende verkoper kan nemen om een aantal steden te bezoeken en terug te keren naar zijn vertrekpunt. Het probleem wordt als uitdagend beschouwd vanwege de vele mogelijke routes die de 'verkoper' kan nemen en de tijd die het kost om alle mogelijke routes te berekenen.

Het oplossen van het travelling salesman problem heeft veel praktische toepassingen, zoals het optimaliseren van de routeplanning voor transportbedrijven en het minimaliseren van de kosten.

Waarom Travelling Salesman Problem oplossen?

Optimalisatie van routes voor het Travelling Salesman Problem (TSP) kan een enorme uitdaging zijn. Het probleem gaat over het vinden van de kortste route die een object (auto, fiets, vrachtwagen, e-bike, elektrisch voertuig of te voet) kan afleggen om alle bepaalde locaties te bezoeken en weer terug te keren naar het beginpunt. Het probleem is zo moeilijk omdat het aantal mogelijke routes exponentieel toeneemt naarmate het aantal locaties toeneemt. Voor grote aantallen locaties is het vinden van de optimale oplossing onmogelijk.

Geodan kraakte jaren terug al het probleem en heeft dit in een webservice verwerkt. Zo bereken je de kortste route in enkele secondes met behulp van location intelligence.

Eenvoudig oplossing voor complex probleem

Geodan heeft al jaren een webservice: de TSP-service, het antwoord op het Travelling Salesman Problem (TSP).

DeTravelling Salesman Problem webservice geeft antwoord op de vraag: wat is de meest logische route langs een reeks van adressen?

Als voorbeeld heeft Rhenus het TSP-webservice zelf kunnen integreren in haar eigen software. De TSP-service maakt achter de schermen gebruik van Geodans vrachtwagennetwerk, met daarin data van partner TomTom.

Daarin is voor het hele wegennetwerk te vinden welke snelheid vrachtwagens gemiddeld genomen rijden. Dit bepaalt samen met bijvoorbeeld mogelijke belemmeringen voor vrachtwagens, zoals brughoogtes, de efficiëntste route om klanten te bezoeken.

Nieuwsgierig? Krijg gratis toegang tot de API.

 

Cases

Locatie gerelateerde cases

Alle cases
Producten&diensten Incidentmanagement mobiliteit

Rhenus rijdt zo efficiënt mogelijk

Geodan berekent voor Rhenus Datavernietiging de meest efficiënte route van zijn vrachtwagens.

case - Bergerview

Weginspecteurs Noord-Holland sneller ter plaatse

Bij incidenten op de provinciale wegen in Noord-Holland bepaalt Geodans incidentmanagementsysteem welke weginspecteur het snelst ter plaatse kan zijn.

case - CROW analyse OV-haltes

Een beter ov dankzij CROW

Haltes analyseren voor een beter ov.