Location intelligence als water uit de kraan
De maandagroute van PostNL

De maandagroute van PostNL

Volgens de Postwet moet PostNL van dinsdag tot en met zaterdag bezorgen. Toch zijn ze ook op maandag actief. Dan bezorgen ze namelijk alle post die niet kan wachten tot later in de week: rouwkaarten en medische pakketjes. Met behulp van de maandagroute belandt deze relatief kleine hoeveelheid post zo efficiënt mogelijk bij mensen thuis.

Weinig post, dezelfde service

Door internet, e-mail en sociale media neemt de hoeveelheid post al jaren af. Daarom bezorgt PostNL op maandag alleen maar post die echt spoed heeft: rouwkaarten en medische pakketten. Dat zijn relatief weinig poststukken, gemiddeld zo’n 35.000 per maandag, tegenover 8 miljoen per dag op andere dagen. Maar ondanks dat het er niet zo veel zijn, moeten ze natuurlijk wel allemaal goed en op tijd worden bezorgd. PostNL vroeg Geodan hoe dat zo efficiënt mogelijk kan.

De oplossing

Op tijd en route

Op maandag loopt een postbezorger niet zijn vaste rondje door zijn of haar vertrouwde wijk. Postbezorgers pakken dan namelijk de auto en rijden stad en land af om op wisselende locaties de post te bezorgen: de maandagroute. Deze route stippelt Geodan op zondagnacht uit – om 4 uur ’s ochtends om precies te zijn. Op dat tijdstip is namelijk bekend om hoeveel poststukken het precies gaat en waar deze allemaal moeten worden bezorgd.

Dat gaat als volgt. In het sorteercentrum van PostNL wordt automatisch van alle brieven het afleveradres ingelezen. Hierdoor weet Geodan exact welke brieven en pakketten er maandag afgeleverd moeten worden en waar. Cloudplatform voor location-intelligence-oplossingen GeodanMaps berekent vervolgens hoe een postbezorger zo slim mogelijk langs alle adressen kan rijden. Zo ligt er iedere maandagochtend eenvoudig en op tijd een lijst met adressen voor de postbezorger klaar.

Het resultaat

Snel op weg met de cloud

Met de maandagroute-service – die Geodan in slechts 4 maanden ontwikkelde – beschikt PostNL over een veilige én multifunctionele cloudoplossing voor alle logistieke processen waarbij post, pakketjes of andere stukken niet volgens een vaste route worden bezorgd.

Cloudplatform GeodanMaps berekent hoe een postbezorger zo slim mogelijk langs alle adressen kan rijden

LOCATIES

Geodan heeft twee vestigingen in Nederland

Eén vestiging in Amsterdam en één in 's-Hertogenbosch. Het algemene post- en bezoekadres is President Kennedylaan 1, 1079 MB Amsterdam.

Jouw bezoek aan Geodan in coronatijd

Routebeschrijving OV

GPS Lat/Lon:Geodan ‘s-Hertogenbosch
51º
51.69174 5.299683
GPS Lat/Lon:Geodan Amsterdam
52º
52.342346 4.91305

Geodan ‘s-Hertogenbosch
Buitenhaven 27-A
5211 TP ‘s-Hertogenbosch
 +31 (0)73 – 6925 151

ROUTEBESCHRIJVING

Geodan Amsterdam
President Kennedylaan 1
1079 MB Amsterdam
 +31 (0)20 – 5711 311

ROUTEBESCHRIJVING