Digital Twin Voorbeeld

Digital Twin voorbeelden

Digital Twins, een begrip dat steeds vaker opduikt in diverse sectoren, zorgen ervoor dat we complexe systemen begrijpen, simuleren en verbeteren. Of het nu gaat om stedelijke planning, bouwsector of de ondergrond, Digital Twins veranderen de manier waarop we operationele processen benaderen en verbeteren. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van Digital Twins. 

Digital Twins in de bouwsector

De bouwsector omarmt Digital Twins om het ontwerp en de prestaties van gebouwen en infrastructuur te verbeteren. Door virtuele simulaties kunnen bouwbedrijven potentiële problemen identificeren en oplossen voordat de bouw begint, wat resulteert in hogere efficiëntie en kostenbesparingen. Digital Twins bieden ook mogelijkheden voor slim onderhoud, waardoor gebouwen veiliger en duurzamer worden. We hebben een kennisartikel geschreven over Digital Twin voor bouwconstructies, hier vind je meer informatie over hoe een Digital Twin ingezet kan worden voor de bouwsector.  

Digital Twins in de energiesector

In de energiesector worden Digital Twins gebruikt om gedetailleerde informatie over de bodem te genereren, waardoor potentiële locaties voor duurzame energiebronnen kunnen worden geïdentificeerd. Door de ondergrondse omgeving in kaart te brengen, kunnen energiebedrijven de efficiëntie van hun operaties verbeteren en milieuvriendelijke oplossingen ontwikkelen. In onze case over het gebruikt van een Digital Twin voor de energiesector vind je meer informatie hierover.  

Specifieke Digital Twin voorbeelden

Naast enkele voorbeelden van Digital Twins in bepaalde sectoren geven we ook graag meer informatie over hoe een Digital Twin ingezet kan worden voor specifieke uitdagingen en oplossingen.  

  • Digital Twin voor urban planning: Voor stedelijke planners vormen Digital Twins een krachtig instrument voor het creëren van nauwkeurige digitale modellen van steden en hun omgeving. Door infrastructuur, gebouwen en omgevingsfactoren in kaart te brengen, kunnen stedelijke planners trends analyseren en real-time beslissingen nemen. Dit maakt het mogelijk om steden duurzamer, veerkrachtiger en leefbaarder te maken voor hun inwoners. Lees in ons kennisartikel meer over een Digital Twin voor urban planning 
  • Digital Twins voor datagedreven Asset Management: Een van de meest veelbelovende toepassingen van Digital Twins is datagedreven Asset Management. Door real-time gegevens te verzamelen en te analyseren, kunnen bedrijven voorspellingen doen over het onderhoud van assets, zoals bruggen en dijken. Met zo’n Digital Twin voor Asset Management kunnen beheerders preventieve maatregelen nemen en operationele kosten te verlagen. 
  • Digital Twin voor de ondergrond: Met de opkomst van de Basisregistratie Ondergrond (BRO), wordt het mogelijk om ondergrondse gegevens te integreren in Digital Twins. Met deze Digital Twin vooor de ondergrond word het mogelijk om bijvoorbeeld de stabiliteit van dijken en waterkeringen te begrijpen. Door het draagvermogen van de ondergrond in kaart te brengen, kunnen beheerders tijdig ingrijpen en risico's minimaliseren. 
  • Verder zijn we in 2023 en 2024 in de prijzen gevallen op de BIM World Award. Bijvoorbeeld in 2024 heeft de Digital Twin voor het voorkomen van grondtekort de R&D prijs gewonnen. Zie hieronder hoe deze Digital Twin tot stand is gekomen. 

 

Geodan en Digital Twin

Digital Twins beloven een goede toekomst voor diverse industrieën, waarbij geavanceerde technologieën en datagedreven inzichten samenkomen om operationele processen te optimaliseren en te innoveren. Geodan speelt hierin een belangrijke rol. Wil je meer weten over hoe wij een Digital Twin inzetten voor meer inzichten en innovaties? Neem dan een kijkje op de Digital Twin oplossingen pagina

Victor van Katwijk

Meer weten over de Digital Twin?

Victor van Katwijk

Neem gerust contact met ons op.
Victor van Katwijk is onze expert op dit gebied.

Mail mij