Kennis&innovatie virtuele geleide app.jpg
Virtuele geleide-app wijst de weg

Virtuele geleide-app wijst de weg

Expertise-organisatie Bartiméus zet zich al sinds 1915 in voor mensen met een visuele beperking. Daarbij is de stichting constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden om het dagelijks leven van mensen die slechtziend of blind zijn zo prettig mogelijk te maken. Samen met Geodan ontwikkelde Bartiméus de virtuele geleide-app: een indoor navigatie-app die met nieuwe 3D-techniek blinden en slechtzienden helpt om zelfstandig de weg te vinden.

Wat is het en hoe werkt het?

Met de virtuele geleidelijn-app maken Bartiméus en Geodan het mogelijk om supersnel een 3D-model van een omgeving te maken. De ruimte wordt als het ware ‘ingemeten’. Ook bepaalt de app de positie en oriëntatie van degene die de app bedient. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Augmented Reality-technologie (AR). AR werkt met verschillende sensoren op de smartphone: camera, beweging, diepte. Met de virtuele geleidelijn-app is het mogelijk routes te maken in ieder gebouw en deze met de app te volgen. Van ziekenhuis, tot treinstation en Schiphol

Hoe helpt Geodan hierbij?

In de pilot zijn op het terrein van Bartimeús in Zeist verschillende indoorlooproutes getest. De basis van de virtuele geleidelijn is de Google Tango-technologie, gebaseerd op het SLAM-principe (Simultaneous Localization And Mapping): gelijktijdig lokaliseren en in kaart brengen. Deze techniek is onderdeel van de Asus Zenfone AR. Een heel slimme smartphone die met camera en sensoren een 3D-model van de omgeving maakt. Door deze realtime te vergelijken met eerder gemaakte 3D-(referentie)modellen snapt de smartphone waar je je in de ruimte bevindt en hoe je je beweegt. Door daarna virtuele markeringspunten in het 3D-model te plaatsen en deze met elkaar te verbinden, wordt er een route uitgestippeld. En door middel van trillingen, gesproken instructies, geluiden én de visuele routelijn word je in de juiste looprichting geleid.

“Onze droom: blinden en slechtzienden zo onafhankelijk mogelijk maken met de app”

Paul de Nooij, projectleider Bartiméus

Makkelijk en intuïtief

“We hebben ons prototype door verschillende mensen met een visuele beperking laten testen”, vertelt Paul de Nooij, projectleider bij Bartiméus. “Iedereen is enthousiast over de mogelijkheden van de app. Wat opvalt is dat mensen snel doorhebben hoe hij werkt en hem ook intuïtief gebruiken.”

Voor iedereen beschikbaar?

Sinds oktober 2018 testen 5 mensen met een visuele beperking de laatste versie van de app in hun dagelijks leven. Dit voorjaar bepalen we hoe we de app verder zullen doorontwikkelen. Paul: “Intussen houden we de mogelijkheden van de technologie goed in de gaten. En onderzoeken we of deze al zo ver is dat virtuele geleide-app ook op standaard-smartphones werkt. Onze droom is dat iedereen toegang krijgt tot deze nieuwe app. En op die manier zelfstandig zijn of haar weg kan vinden in gebouwen. Zo dragen wij een steentje bij aan een inclusieve samenleving.”

Weten wat deze app allemaal kan? Bekijk dan het filmpje

LOCATIES

Geodan heeft twee vestigingen in Nederland

Eén vestiging in Amsterdam en één in 's-Hertogenbosch. Het algemene post- en bezoekadres is President Kennedylaan 1, 1079 MB Amsterdam.

Jouw bezoek aan Geodan in coronatijd

Routebeschrijving OV

GPS Lat/Lon:Geodan ‘s-Hertogenbosch
51º
51.69174 5.299683
GPS Lat/Lon:Geodan Amsterdam
52º
52.342346 4.91305

Geodan ‘s-Hertogenbosch
Buitenhaven 27-A
5211 TP ‘s-Hertogenbosch
 +31 (0)73 – 6925 151

ROUTEBESCHRIJVING

Geodan Amsterdam
President Kennedylaan 1
1079 MB Amsterdam
 +31 (0)20 – 5711 311

ROUTEBESCHRIJVING